Zorgen in zorgboerderijtak maar 'bedrijfsrisico'
In Middenbeemster, op boerderij Komtengaatinvrede, zegt Hetty Uitenhuis dat zij samen met haar man, zoon en dochter in een VOF boeren: „Nu zijn we met z’n vieren. Normaal hebben we zo’n elf of twaalf cliënten op een dag. Ons bedrijf is overzichtelijk, we melken 50 koeien. Dat doet de robot sinds een paar jaar zodat wij vrij zijn om op tijd cliënten te kunnen halen en brengen. Er zijn kalveren om te verzorgen en er is snoeiwerk op het erf. Hobbymatig hebben we nog wat schapen.”
‘Niet te zielig’
Uitenhuis zegt nu compensatie van de stichting Landzijde te krijgen voor het niet kunnen ontvangen van mensen. Landzijde is een stichting die dagbesteding verzorgt voor mensen met een beperking bij zorgboeren in regio Amstelland en Meerlanden. „Nu al twee maanden is het best goed geregeld met de betaling die we krijgen uit de buffer van de stichting. Maar, waar houdt het betalen van de boer op? Dat weten we niet.” Anderzijds wil Uitenhuis ook relativeren: „We hebben nu ook minder kosten. Zeker hebben we alle hoop om in juni weer een beetje op toeren te komen. Verder noem ik zoiets als dit bedrijfsrisico. En gelukkig is melkvee de basis voor ons. We moeten er niet al te zielig over doen.”
Het is in Middenbeemster de vierde week zonder cliënten, de vraag is volgens Uitenhuis hoe ze straks wel één of twee cliënten uit Amsterdam en Zaandam kunnen opvangen volgens richtlijnen van het RIVM.
‘Nog drukker’
Arjan Monteny, Op Aarde in Zuid Holland (zorgboerderij met dagbesteding voor mensen met dementie, 44 deelnemers) vindt het pittig. „Sinds we vanaf 17 maart helemaal dicht gingen, hebben we het drukker dan ooit. We bellen iedereen wekelijks, maken een paar keer per week nieuwsbrieven met foto’s van de boerderijen hebben ook nog de zorg over de dieren en de tuin. Het personeel dat bij ons werkt was altijd al in dienst van de zorginstelling. Daar worden ze nu dankbaar ingezet omdat alle ouderen binnen moeten blijven en geen bezoek mogen ontvangen. Het is wel pittig; een begeleidster die normaal dagbesteding doet bij ons, draait nu nachtdiensten en moet mensen helpen verzorgen. We kunnen achter de maatregelen staan en ook achter het inzetten op plekken waar mensen het hardst nodig zijn.”
Inschattingen maken
Het advies vanuit het RIVM is duidelijk: zo weinig mogelijk contact. Maar wat doe je als zorg op afstand niet goed gaat? Paulien van Pelt, directeur bestuurder bij Stichting Zorgboeren Zuid-Holland legt uit hoe de stichting zorgboeren bijstaat. „Veel zorgboeren hebben in het begin een afweging gemaakt; welke cliënten kunnen we op afstand bedienen en welke niet? Dat was een goede eerste zet, maar niet alle inschattingen waren juist. Een zorgboer vertelde dat één deelnemer zelfs is opgenomen, omdat ze zonder het ritme van de boerderij te hard achteruitging.”
Zorglandbouw relatief goed af
Daarnaast is het volgens de Federatie Landbouw en Zorg goed om te beseffen dat de zorglandbouw het nog niet zo slecht doet. Maar recreatieondernemers bijvoorbeeld hebben volgens de federatie geen enkele zekerheid, terwijl het voor hun belangrijkste seizoen in het water dreigt te vallen.