25 kilometer nieuwe natuurvriendelijke oevers in Laag Holland
Daartoe werd een meter uit de kant palen met daartussen wilgentenen als golfbreker aangelegd, vertelt Walter Menkveld, directeur van de agrarische natuurvereniging. „Tussen deze wilgenbeschoeiing en het land kwam doek en bagger. De aannemer plantte de moeraszone vervolgens in met riet of liesgras.”
Het is niet de eerste keer dat de agrarische natuurvereniging natuurvriendelijke oevers liet aanleggen. De afgelopen acht jaar werd al zo’n 55 kilometer oevers van een natuurlijke bescherming voorzien.
Percelen blijven behouden
Een voordeel van de natuurvriendelijke oever voor boeren is dat sloten niet meer afkalven en hun percelen dus behouden blijven, zo stelt de agrarische natuurvereniging. Een ander voordeel is dat er geen voedingsstoffen vanaf de percelen het water in komen. Ook trekken natuurvriendelijke oevers planten en dieren aan. In de nieuwe rietkragen vinden rietvogels maar ook de Noordse woelmuis en mogelijk de ringslang extra leefgebied.
Zelf maaien
Met de boeren maakte de agrarische natuurvereniging afspraken over het beheer van de rietstroken. „Boeren gaan de natuurvriendelijke oevers zelf onderhouden. We hebben cursussen georganiseerd waarbij ze uitleg hebben gekregen hoe ze bijvoorbeeld het riet kunnen maaien”, vertelt Menkveld.
De financiering voor de aanleg van de natuurvriendelijke oevers, in totaal een bedrag van 783.000 euro, kwam vanuit het Europees fonds voor Plattelandsontwikkeling, de POP3 regeling.