Floating Eggfarm als kennisdeelcentrum
Het innovatieplatform Kip van Oranje is vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van de Floating Eggfarm. „Het doel is om de farm met 7.000 leghennen in te zetten als innovatielab waar andere pluimveehouders welkom zijn om kennis te kunnen halen en te delen”, legt Albert Hoekerswever uit. Er zijn meerdere pluimveehouders met korte ketens; we hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te gaan vinden. Dat kan beter gezamenlijk gebeuren door ervaringen en ideeën uit te wisselen. „Pluimveehouders kunnen bij de floating farm ideeën opdoen die zij weer in hun eigen regio lokaal kunnen gebruiken; dat kan op gebied van marketing of op technisch vlak zijn”, legt Hoekerswever uit.
Eierbrekerij
„Op het drijvende pluimveebedrijf komt ook een kleinschalige eierbrekerij. Elke pluimveehouder heeft incourante eieren waarvoor afzet gevonden moet worden. Door grootschalige technieken te vertalen naar bedrijfsniveau komen er nieuwe mogelijkheden voor productontwikkeling”, zegt Noud Janssen, die als mede-initiatiefnemer deze ideeën heeft opgedaan bij het 3-jarige project Dutch Future Egg.
Hetzelfde geldt voor de voerproductie. De kippen zullen gevoerd worden met restproducten uit de stad. Op de farm komt een kleinschalige voerfabriek voor batches van 800 kilo. Ook bekijken ze de mogelijkheden van wateropvang via het dak voor de drinkwatervoorziening. „We verwachten dat hieruit praktische ideeën komen die voor de Nederlandse pluimveehouder die in kortere ketens wil werken, toepasbaar zijn. Kip van Oranje werkt voor deze technologische ontwikkelingen samen met twaalf bedrijven uit de periferie”, legt Janssen uit.
Exportproduct
De verdiensten komen straks uit verkoop van de eieren en eiproducten, educatie en het derde doel is export van het concept. Elke maand bezoeken nu al vijftig groepen uit binnen- en buitenland de floating farm. Kip van Oranje staat eind augustus in Abu Dhabi en verzorgt daar een inspiratieseminar over de Floating Eggfarm. „Dit concept biedt kansen voor stedelijke en waterrijke gebieden wereldwijd. Voor de Nederlandse pluimveehouder is dit een kans voor opbouw van een stevigere positie in de keten”, aldus Noud Janssen.
In de haven van Rotterdam komt een Floating Farm Foodstrip met als doel de lokale markt van dagvers voedsel te voorzien. Sinds het voorjaar van 2019 zijn er melk en zuivelproducten van de 35 koeien te koop. De vergunning voor de Floating Eggfarm gaat binnenkort de deur uit. Floating Farm is de financier van het project en uitvinder van het concept Floating Farms. Over de realisatietermijn kunnen Janssen en Hoekeswever nog niets concreets zeggen. „De belangrijkste uitgangspunten zijn het creëren van kringloopconcepten en circulaire landbouw door nieuwe samenwerkingsverbanden te vormen. Daar is Kip van Oranje nu druk mee bezig”, besluit Janssen.