‘Feiten stikstofdepositie niet op een rij maar worden wel maatregelen getroffen’
Het PVV-Statenlid haalt in zijn Statenvragen het adviesrapport van Commissie Hordijk aan dat begin maart verscheen. De commissie heeft gekeken of de gebruikte methodes voor het bepalen van de stikstofneerslag voldoende onderbouwd zijn om het Stikstofbeleid van het Rijk en provincies op te baseren. Een van de adviezen uit dat rapport is om het aantal metingen en meetpunten uit te breiden zodat de onzekerheid in de gebruikte modellen verkleind kan worden.
Dercksen vindt dat er eerst metingen gedaan moeten worden alvorens er overgegaan kan worden op beleid. „Je gaat toch geen agrarische bedrijven uitkopen als je de feiten niet op een rij hebt? Als je maatregelen treft zonder de onderbouwing erbij te leveren, dan riekt dat naar de conclusie dat het saneren van de agrarische sector een doel op zich is”, stelt het Statenlid. „Ik zal me ertegen blijven verzetten dat we maatregelen nemen op een dossier waarvan we de feiten niet op een rij hebben.”
Santing
Volgens het Statenlid zou het afstudeeronderzoek van Jan Klaas Santing uit 2012 mogelijkheden bieden om de stikstofdepositie te meten. Santing onderzocht de stikstofdepositie en ammoniakverspreiding van vijf aan de noordkant van Natura 2000-gebied Dwingelderveld (DR) grenzende melkveehouderijen. Dercksen zou graag zien dat een dergelijk onderzoek ook in Utrecht wordt uitgevoerd. „Mocht de provincie dat niet willen, dan ga ik kijken of ik met een aantal fracties samen wat geld bij elkaar kan harken zodat er toch onderzoek gedaan kan worden. We hebben niet zo heel veel Natura 2000-gebieden in Utrecht, dus dat moet financieel te overzien zijn.”
Ecoloog
Het PVV-Statenlid heeft eerder al Statenvragen gesteld over welke planten in Utrechtse natuurgebieden last hebben van stikstofdepositie. „Daar kwam destijds een ‘kluitje in het riet-antwoord’ op met verwijzingen naar allerlei rapporten. Ik heb de antwoorden deze week naar een ecoloog gestuurd om meer duidelijkheid te krijgen. Wordt de natuur wel geraakt en zo ja, is dat wel natuur dat natuur is of is dat iets wat we zelf hebben aangelegd?”, vraagt Dercksen zich af.