Koning-Hoeve verbijsterd over Brabantse aankoop Noord-Hollandse stikstofruimte
„Ik zag het eerst voorbij komen op sociale media. Daarna heb ik bij Statenleden in Noord-Brabant het stuk opgevraagd van de gedeputeerde om te checken of dit echt zo is. En inderdaad, daar staat in dat Brabant zes veehouderijbedrijven wil opkopen voor Logistiek Park Moerdijk. Daarvan liggen er twee in Noord-Holland, namelijk een in Assendelft en een in Wieringen. Dus de provincie zelf koopt stikstofruimte om het logstiek park te realiseren,” vertelt Koning-Hoeve.
Bizar
Het Statenlid vindt het opmerkelijk dat er in het opgevraagde stuk ook staat dat er al overeenkomsten zijn tussen de provincie Brabant en de Noord-Hollandse boerenbedrijven in kwestie. Naar verluidt heeft Brabant 4 miljoen euro gereserveerd om de boeren uit te kopen en worden de locaties na aankoop weer verkocht. „Het is bizar dat de opkoop al in gang is gezet omdat de gebiedsprocessen in onze provincie nog moeten opstarten en omdat er nog veel onduidelijkheid heerst over de randvoorwaarden en regels rond verkoop en aankoop van stikstofruimte.”
Interprovinciaal
Het Statenlid benadrukt dat het stikstofdebat provinciegrenzen overschrijdt en dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met het Interprovinciaal Overleg (IPO) in overleg is om landelijke regels op te stellen en lijnen uit te zetten. „En als de akkoorden tussen Brabant en de boerenbedrijven niet passen binnen de wet- en regelgeving, lijkt het mij dat deze aankopen niet door kunnen gaan. Daarover zal juridische helderheid moeten komen. Ik denk overigens niet dat dit (bedrijven opkopen buiten de provinciegrenzen, red.) het beleid zal zijn. Het is waar dat we met de provincies veel te maken hebben met grensgebieden. Veel Natura 2000-gebieden en de gebiedsprocessen die daarvoor van start gaan, gaan over de provinciegrenzen heen en met twaalf provincies hebben we overal grensgebieden. Dus je kan niet uitsluiten dat de provincies hierin met elkaar te maken krijgen. We moeten daar duidelijke richtlijnen voor opstellen. Juist om te voorkomen dat de agrarische sector wordt leeggekocht. Nu zie je dus dat Brabant een bedrijf koopt op het voormalig eiland Wieringen om stikstofruimte te kopen, dat ligt zo ver bij elkaar vandaan. Je moet je afvragen of je wil dat het op die manier gaat. Ik vind het onwenselijk.” Daarnaast zet deze gang van zaken de onderlinge relaties van provincies op het spel. „Ik heb al vernomen dat onze gedeputeerde, Esther Rommel, woedend is. Het is niet handig om op deze manier aan de slag te gaan.”
Jonge boeren
En al zal het beleid wel zo worden, dan nog kan Noord-Holland de stikstofruimte niet missen. Om de woningbouw door te kunnen laten gaan en om agrarische bedrijven en andere bedrijven toekomstsperspectief te bieden, heeft de provincie zelf alle ruimte nodig. „We willen niet dat de veehouderijen in Noord-Holland leeggekocht worden. Dan zet je de toekomst van de sector op het spel en hebben de jonge boeren helemaal geen kans meer om boer te worden of te blijven.”
Statenvragen
De CDA-fractie Noord-Holland heeft de volgende vragen bij de Gedeputeerde Staten neergelegd:
- Is GS op de hoogte van het feit dat Brabant stikstofruimte opkoopt van veehouderijbedrijven in andere provincies?
- Klopt het dat de provincie Brabant ook stikstof opkoopt in Noord-Holland? Zo ja, vindt GS dit een wenselijke ontwikkeling?
- Wat zijn de voor- en nadelen van deze ontwikkeling voor de provincie Noord-Holland volgens GS?
- Wat zijn de voor- en nadelen van deze ontwikkeling voor de agrarische sector in Noord-Holland volgens GS?
- Hoe verhoudt zich opkoop over provinciegrenzen heen (en los van N2000 gebieden) tot het beloofde maatwerk en de gebiedsprocessen om activiteiten in Noord-Holland weer vergund te krijgen?
- Hoe voorkomen we dat de veehouderijsector in Noord-Holland wordt ''leeggekocht''? Wat betekent dit voor het toekomstperspectief van de Noord-Hollandse veehouderijsector?
- Wanneer verwacht GS dat er meer helderheid komt over randvoorwaarden en regels rond opkoop van stikstofruimte?
- Wordt er in het stikstofdossier rekening gehouden met de nieuwe werkelijkheid rond stikstof die ontstaan is door coronamaatregelen?
- Klopt het dat de verhouding tussen de verschillende stikstofbronnen anders lijkt te zijn dan eerder werd aangenomen?
- Wat zijn de nieuwe landelijke en provinciale cijfers omtrent stikstofbronnen?
- Hoe gaat GS rekening houden met veranderende inzichten bij uitwerken van gebiedsprocessen rond stikstof?
Binnen 30 vragen worden de vragen beantwoord. Gedeputeerde Staten kan uitstel aanvragen maar dit ligt niet in de lijn der verwachting. De coronacrisis lijkt vooralsnog geen vertragende factor te zijn in het beantwoorden van Statenvragen.