Suikerfabriek Puttershoek energieneutraal
![Zonnepanelen.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/41/408/solar-2955323_1920.-detail.jpg)
In de fabriek in Puttershoek wordt suiker verder verwerkt tot droge suikerspecialiteiten, zoals suikerklontjes, suikerzakjes en poedersuiker. Dat proces vergt vooral elektriciteit, legt Paul Hagens uit. Hij is manager terreinontwikkeling bij Suiker Unie. „Gewone suikerfabrieken werken met een grote WKK-installatie, die maken op gas hun eigen elektriciteit." Zonne-energie kan in de toekomst ook bij andere Suiker Unie-fabrieken een rol spelen, maar dat zal voor elke fabriek maatwerk zijn, geeft hij aan.
Groenste suikerbietenverwerker
Suiker Unie's streven is om 's werelds groenste suikerbietenverwerker te zijn. Het bedrijf wil volledig af van fossiele brandstoffen. Dankzij energiebesparingsprogramma's en opwekking van eigen groen gas uit suikerbietenresten gebruikt Suiker Unie nu al de helft minder energie voor de produktie van een kilo suiker dan in 1990. Het zonnepark in Puttershoek is een stap verder in de richting van volledig CO2-neutraal, zo laat de onderneming weten.
Het Cosun Solar Park wordt gebouwd door KiesZon, onderdeel van energiebedrijf Greenchoice. De 20 megawatt aan groene energie is in principe voldoende om 7.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Een deel van de zonnestroom wordt teruggeleverd aan het net.
Suiker Unie is onderdeel van Royal Cosun. Bij Suiker Unie zijn circa 9.000 telers aangesloten die gezamenlijk 80.000 hectare bieten verbouwen.