Column: Corona en cruciale vakken
In China lijkt het aantal coronagevallen vanwege draconische maatregelen op z’n retour. In Nederland en andere EU-landen staan we nog maar aan het begin; daar waar China twee maanden geleden stond. De vooruitzichten die worden geschilderd zijn niet fraai. Het grootste gedeelte van de bevolking zal volgens minister-president Rutte in aanraking komen met het virus. Tot vandaag, 17 maart, is het aantal sterfgevallen 43 op ruim 1.700 geregistreerde gevallen, dat is 2,5 procent. Hierbij kunnen we ervan uitgaan dat we de meeste besmettingen met corona niet in beeld hebben.
We kunnen ervan uitgaan dat we de meeste besmettingen ook niet in beeld krijgen, maar dat alleen de serieus ernstiger gevallen in beeld komen. Dus die 2,5 procent kan zo maar teruglopen naar onder de 1, en dan nog hebben we het over 85.000 mensen die komen te overlijden.
Maatregelen en gevolgen
Grenzen dicht; dat gaat pijn doen bij alle producenten. De aandelenkoersen klappen in elkaar en er verdampt heel veel geld. Toekomstige investeerders in aandelen kunnen daar in de toekomst weer profijt van hebben als zij straks laag instappen. Pensioenfondsen zien hun vermogens in elkaar zakken en onder dekkingsgrenzen komen. Maar pensioenfondsen zien op termijn ook hun uit te betalen pensioenen harder dalen dan eerder verwacht.
Herwaardering voor boeren
Het kabinet heeft een lijst met cruciale beroepen gepubliceerd. Deze beroepsbeoefenaars zijn cruciaal en daar waar deze beroepsbeoefenaars kinderen hebben, kunnen zij nog een beroep doen op kinderopvang en scholen zodat ze kunnen doorwerken. Leden van de Tweede Kamer staan niet op deze lijst. Mensen die in de zorg werken, politie, brandweer en een aantal anderen staan samen met boeren wel op de lijst van cruciale beroepen.
Cruciaal zijn zij, om de samenleving overeind te houden, te beschermen, te verzorgen en te voeden. Naast alle leed en ellende en een reset van de economie en van de verhoudingen in de samenleving, is de coronacrisis misschien ook een reset van de waardering voor boeren, tuinders en vissers.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen