Flink drukker bij ‘Winkel van Hoeve Biesland’; geen hamsterende klanten
De winkel verkoopt onder andere rund- en schapenvlees, brood, groenten, eieren en zuivelproducten. De bevoorrading komt volgens Duijndam niet in de problemen door de toename van het aantal klanten. „We hebben een eigen bakkerij en slagerij en een groenteopslag. Daarnaast leveren we aan de horeca dus we hebben altijd voldoende voorraad.” Ze merkt wel dat het lastiger wordt om de groenten te bevoorraden. „De groothandels waar wij inkopen, leveren ook aan supermarkten als Ekoplaza en daar neemt de vraag naar groenten ook toe.”
Horeca
Hoeve Biesland verkoopt haar producten niet alleen in de boerderijwinkel, maar levert deze ook aan horeca in omliggende dorpen en steden. Het kabinet kondigde zondag 15 maart aan dat de horeca in Nederland tot en met 6 april de deuren moet sluiten. „Wat de gevolgen hiervan zullen zijn, is voor ons ook nog een grote vraag. We hebben twee chauffeurs in dienst en die gaan nu groenten thuisbezorgen. Zij blijven deze dagen wel aan het werk. Maar onze slagers en bakkers zullen wel minder werk hebben omdat we niet aan de horeca kunnen leveren. Maar als de vraag van consumenten zo blijft toenemen, wordt dat misschien wel rechtgetrokken”, zegt Duijndam.
De mede-eigenaar van De Winkel van Hoeve Biesland ziet dat klanten vooral vlees en groenten kopen. „Die producten worden sowieso het meeste bij ons verkocht. Maar het echte hamsteren heb ik hier nog niet gezien.” Toch merkt Duijndam dat ook klanten van de boerderijwinkel de afgelopen dagen kozen voor producten die langer houdbaar zijn. „De tomatenblokjes gingen bijvoorbeeld erg hard.”
Maatregelen
Op Hoeve Biesland gelden ook maatregelen vanwege het coronavirus. Zo mogen er niet meer dan drie personen tegelijk in de boerderijwinkel en moeten klanten hun handen desinfecteren voordat zij de winkel ingaan. Omdat Hoeve Biesland ook een zorgboerderijtak heeft, is een deel van het erf afgezet met lint. „Op de ene helft mogen de consumenten komen en de andere helft is voor de zorgboerderij zodat daar de werkzaamheden gewoon door kunnen gaan”, aldus Duijndam.
Vaker open
Hanneke van Oosterom van biologische boerderij De Omrand in Stoutenburg-Noord (UT) merkt, in tegenstelling tot Hoeve Biesland, geen toename van het aantal klanten in haar boerderijwinkel de afgelopen dagen. De winkel verkoopt vlees van eigen koeien, eieren en vruchtensappen en is op woensdag en zaterdag geopend. Van Oosterom: „Ik heb er wel aan zitten denken om wat vaker open te gaan, zodat mensen niet te dicht op elkaar hoeven te staan want we hebben een kleine winkel. Maar ik weet het eigenlijk nog niet zo goed.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Hoeve Biesland