Leden trekken stekker uit coöperatie De Proefschuur
Na 2,5 jaar pionieren hebben de circa 50 leden van de coöperatie De Proefschuur besloten de handdoek in de ring te gooien per 6 maart 2020. De leden zijn allemaal boeren en tuinders met een agrarisch bedrijf op het eiland Voorne-Putten. In een verklaring op haar website stelt het bestuur: „We hebben een goede en serieuze poging gedaan. Na 2,5 jaar moeten we als boeren en tuinders concluderen dat er geen/nauwelijks perspectief is voor een rendabel concept.” Verder bedankt het bestuur iedereen voor het enthousiasme en het gestelde vertrouwen in hun lekkere verse producten van dichtbij.
Regionale verkrijgbaarheid
Bij de oprichting in 2017 waren de circa 50 boeren en tuinders van mening dat de gezonde en heerlijke producten die ze op Voorne-Putten telen, ook op dit eiland en in de regio verkrijgbaar moesten zijn. Voor hun reden de krachten te bundelen en ‘De Proefschuur Coöperatie’ op te richten. Het idee van De Proefschuur, lokale verse seizoensproducten met een duidelijke herkomst, werd door velen als sympathiek en onderscheidend ervaren. Waar het desondanks mis ging wil coöperatievoorzitter Arnout Den Ouden op dit moment nog niet uitweiden. „Aan het besluit om te stoppen liggen meerdere factoren ten grondslag. Echter we willen eerst alles goed afhandelen, voordat we hierover naar buiten zullen treden”, zegt Den Ouden desgevraagd.
Moeilijk te onderscheiden
Kernprobleem is dat ‘lokaal’ moeilijk te onderscheiden is van het 'gewone' assortiment. „Niet beter, gezonder, lekkerder. Je moet héél veel doen om je verhaal over de bühne te krijgen. Tel daarbij op de hogere kosten vanwege de schaal en de logistiek. Dat alles maakt het rendabel krijgen van een dergelijk initiatief erg lastig”, stelt Joris Lohman, directeur van Food Hub op Twitter, over het stoppen van De Proefschuur.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Cooperatie de Proefschuur
Bron: Cooperatie de Proefschuur