Noord-Holland start met gebiedsgerichte aanpak stikstof
Inmiddels heeft de provincie per regio in kaart gebracht welke bronnen van stikstof er zijn. Samen met partijen uit de landbouw, natuur, bouw, verkeer, industrie en gemeenten wordt nu bepaald op welke wijze de stikstofneerslag bij de bron kan worden aangepakt.
In de regio Zuid-Kennemerland is de noodzaak groot om snel te beginnen met het vrijmaken van stikstofruimte, zodat er onder andere weer woningen kunnen worden gebouwd, aldus de provincie. De eerste gesprekken over de gebiedsgerichte aanpak starten hier eind maart.
Vergunningverlening
Een van de maatregelen die per regio wordt besproken, is een drempelwaarde voor vergunningverlening. Als aan de ene kant de hoeveelheid stikstofneerslag daalt, dan kan een deel van die besparing worden gebruikt voor een drempelwaarde, om bijvoorbeeld bouwactiviteiten weer op gang te brengen.
„Omdat we per gebied bekijken waar we stikstofbronnen kunnen verminderen, zal de drempelwaarde per gebied ook verschillen”, zegt gedeputeerde Esther Rommel van Natuur en Landschap. „Dat vraagt om een fijnmazige aanpak. Landelijke regels hebben wat dat betreft geen zin. Als provincie overzien we het geheel, maar kunnen we ook per regio maatwerk leveren.”
Vertrouwen in aanpak
Rommel heeft vertrouwen in de gebiedsgerichte aanpak van de provincie. „Het is mooi dat we nu met alle betrokken partijen aan tafel zitten om samen tot een breed gedragen oplossing te komen voor het verminderen van de stikstofneerslag in Noord-Holland. We hebben met elkaar de gebiedsgerichte aanpak besproken die in maart en april begint. In april zien we elkaar weer en kunnen we de eerste ervaringen uit de gebieden bespreken.”