Bollenexporteurs bezorgd om coronavirus
„De beschikbaarheid van containers is nu al een issue, omdat heel veel vrachtverkeer stil ligt”, ervaart Westerhof. Vooral de afzet naar China is onzeker. Dat land vormt na de Verenigde Staten de tweede exportmarkt, maar het wordt nu geteisterd door het coronavirus. „Daar gaan op jaarbasis 280 miljoen leliebollen naar toe, maar juist tijdens het Chinese nieuwjaar brak het coronavirus uit. Bloemenwinkels en veilingen gingen dicht.”
Ongeveer 20 procent van de in Nederland geteelde leliebollen is bestemd voor de Chinese markt. „Als daar de klad in komt, heeft dat ook gevolgen voor de teelt”, aldus Westerhof.
Hamsteren
Maar ook dichter bij huis groeit de onzekerheid. Westerhof: “We zien in Italië dat mensen veel meer binnen blijven en boodschappen gaan hamsteren. Consumenten worden onzeker en dan zijn bloembollen geen eerste levensbehoefte.”
De Hillegommer is net terug van een vakbeurs in de Verenigde Staten. Westerhof ervoer dat ook Amerika in de ban is van het virus. In San Francisco zag hij beduidend minder mensen op straat dan normaal. "En een geplande 'tulpenplukdag' voor het publiek mocht van de gemeente niet doorgaan, omdat men geen grote groepen mensen bij elkaar wil brengen."
In hoeverre de bollenexport nu al schade ondervindt, kan hij nog niet zeggen. „De handel loopt wel wát door, maar we kampen vooral met onzekerheid. Wat gebeurt als er een economische recessie volgt, als de dollar daalt en onze producten duurder worden? We maken ons grote zorgen.”