'Voorweiden in plaats van maaien helpt gruttokuikens'
Binnen dit Noord-Hollandse collectief zijn 120 boeren actief zijn met agrarisch natuurbeheer. Volgens Kuipers is het tegenwoordig bijna standaard praktijk dat veehouders eerst alles maaien, en daarna pas de koeien naar buiten doen. „Maar dan zit je vroeg in het seizoen met kale percelen, en dan houdt het op voor de weidevogels.” De kuikens kunnen dan onvoldoende voedsel (insecten) vinden en zijn een te makkelijke prooi voor hun natuurlijke vijanden.
Het gruttokuikenseizoen loopt van eind april tot half juni. Als je werkt met een uitgestelde maaidatum tot 15 juni, moet je eigenlijk traaggroeiend, kruidenrijk gras hebben, en geen mest gebruiken, legt Kuipers uit. Anders groeit het gras te snel en in een te zwaar pak gras kunnen de kuikens niet meer manoeuvreren.
Halflang gras
Het gaat er juist om dat het gras niet te kort en niet te lang is. In halflang gras zijn ze veilig voor vijanden en kunnen ze voldoende voedsel vinden. Daarom wil Kuipers het voorweiden stimuleren. „Als je vroeg weidt, begin mei de koeien eruit haalt en vervolgens zes weken lang het grasland met rust laat, staat daar ook een vergoeding tegenover van circa 500 euro per hectare”, aldus Kuipers. Ook extensief weiden, waarbij er het hele voorjaar door relatief wat meer gras blijft staan, is ideaal voor de gruttokuikens. Kuipers schat in dat bij voorweiden en extensief weiden circa 70 procent van de kuikens het overleeft, tegenover 0 procent bij alles maaien in april.