Veehouderij aan rand Leersum vreest uitsterfconstructie door houding gemeente
Alleen de Raad van State kan er nu nog voor zorgen dat Wesseling zijn varkens- en melkveehouderijbedrijf aan de rand van Leersum kan uitbreiden zoals hij dat wil, bleek maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Daar vroeg Wesseling om een bestemmingsplan waarbij zijn twee afzonderlijke bouwblokken aan de Nieuwe Steeg tot één bouwblok van 2,5 hectare wordt samengevoegd. Op dat bouwblok kan hij dan drie nieuwe stallen kwijt, twee varkens- en een grote koeienstal. Die komen ruim 100 meter verder van het dorp te liggen dan de huidige stallen.
„Als ik alleen een melkveehouderij had was dat geen enkel probleem geweest, maar omdat ik een gemengd bedrijf heb kan het opeens niet, terwijl alles en iedereen er beter van wordt. De geurbelasting gaat omlaag. Het is alleen maar beter voor het milieu, de omwonenden en volksgezondheid. En toch blijven gemeente en omwonenden tegen”, zei Wesseling tegen de Raad van State.
Verdubbeling
Omwonenden, waarvan er 23 bezwaar in hebben gediend, vrezen dat het helemaal niet beter wordt. „Met een verdubbeling van het aantal dieren kan de milieuoverlast alleen maar toenemen. Misschien dat de uitstoot per dier afneemt, maar als er honderden varkens en koeien bijkomen neemt de totale uitstoot van ammoniak en stikstof alleen maar toe”, aldus een omwonende. Hoe dan ook, 's lands hoogste bestuursrechtscollege moet bepalen of de gemeente Utrechtse Heuvelrug had moeten afwijken van het aangescherpte provinciale beleid en alsnog een bestemmingsplan voor 2,5 ha had moeten vast stellen.
Verordening
Volgens Wesseling lag er voor 2017 een overeenkomst met de gemeente om de twee bouwblokken samen te voegen. „De provincie Utrecht vond een bouwblok van 2,5 in plaats van twee keer 1,5 ha prima, als ik maar voor 1 januari 2017 het plan rond had. Want na die datum werd de provinciale verordening aangescherpt. Ik had alles ruim op tijd ingeleverd, maar toen ging de gemeente traineren. Die wees het plan af omdat er 100 vierkante meter te veel verharding in mijn plan zat. Ook na een aanpassing bleef de gemeente traineren tot na 1 januari 2017. En toen was het te laat. De provincie deed ook niet meer mee want er was geen overgangsrecht. En dat terwijl iedereen het erover eens was dat mijn uitbreidingsplan veel beter voor het dorp, het milieu, de volksgezondheid en dierenwelzijn is. Het emissiepunt ligt nu op 120 meter van de woningen, straks op 250 meter. De nieuwe stallen komen verder van de woningen dan nu.”
Milieuvergunning
Overigens is Wesseling er nog niet met het samenvoegen van de bouwblokken. Hij zal dan ook nog een nieuwe milieuvergunning moeten aanvragen. En dat zien de omwonenden eveneens als een onoverkomelijk obstakel. Zij en de gemeente denken dat een verhuizing van Wesselings bedrijf naar een landbouwontwikkelingsgebied een veel betere oplossing is. Maar Wesseling denkt dat de gemeente geen cent aan een verhuizing wil bijdragen en om die reden zijn bedrijf in een sterfhuisconstructie dwingt. Toch wil Wesseling hoe dan ook uitbreiden Volgens hem heeft hij daar nog ruimte voor, ook als de Raad van State het grotere bouwblok afwijst. Dan moet het allemaal een paar onsjes minder in twee bouwblokken. Maar volgens de veehouder zullen omwonenden daar veel meer last van hebben. Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ingrid Sweers