Mogelijk fonds voor voordelige lening sanering asbestdak

Voor minder daadkrachtige particulieren komt zo'n fonds er in elk geval; hieraan gaat de overheid 12 miljoen euro bijdragen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met AOW, die niet in aanmerking komen voor een lening bij de bank. Zij kunnen dan uit het fonds lenen; de overheid staat garant.
Of dit voor bedrijven ook juridisch mogelijk is, wordt nu uitgezocht. Dat heeft met name te maken met de Brusselse regels omtrent staatssteun. Wanneer hierover meer duidelijkheid komt, kan het ministerie nog niet zeggen. Het fonds voor particulieren zal waarschijnlijk van de zomer operationeel worden.
Subsidiepot leeg
Vorig jaar werd bekend dat het verbod op asbestdaken, dat per 2024 in had moeten gaan, wordt uitgesteld naar 2028. Subsidie is er niet meer voor beschikbaar; de oorspronkelijke pot van 75 miljoen euro is leeg. De overheid wil intussen toch het saneren van asbestdaken op vrijwillige basis stimuleren.
Eerder deze week ondertekende minister Stientje van Veldhoven samen met de provincies Utrecht, Noord-Holland, Drenthe, Gelderland Overijssel en de gemeenten Almere, Lelystad, Hof van Twente, Nieuwegein, Assen en Borger-Odoorn de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Ook brancheverenigingen, Milieu Centraal en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekenden de Samenwerkingsverklaring. De partijen zetten gezamenlijk de schouders onder een volgende stap voor een asbestdakenvrij Nederland. Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid. De opgave om asbest uit de omgeving te verwijderen, blijft voor al deze partijen onverminderd relevant, ook zonder wettelijk verbod, aldus het ministerie.
Naar schatting moet er nog circa 80 miljoen vierkante meter asbestdak in Nederland worden gesaneerd.