Wanneer is iets een plantversterker?
![Wanneer is iets een plantversterker?](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/39/706/shutterstock_311653835_1.-detail.jpg)
Zijn alle plantversterkers dan hetzelfde? Nee, er zijn verschillende typen plantversterkers. Volgens de wet zijn er op dit moment maar twee typen: producten met micro-organismen en producten met organische materiaal als basis. Hoewel we in de praktijk zien dat deze categorieën verder worden opgesplitst in: zeewieren, aminozuren, humine- en fulvinezuren en micro-organismen.
Zeewieren
Er zijn verschillende werkingsmechanismen die in plantversterkers kunnen voorkomen. Met name producten met zeewier(extract) zijn erg populair. Knotswier (Ascophyllum nodosum) wordt vaak gebruikt omdat ze veel plantenhormonen produceren. Het wier leeft namelijk de helft van de tijd onder water en de andere helft boven water. Om in deze extreme omstandigheden te kunnen gedijen, produceert de plant veel anti-stress stoffen.
Aminozuren
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit en worden door hun deeltjesgrootte nog makkelijk door het blad opgenomen. Daarmee kan een toepassing van StressImmune de groei van een plant tijdens een periode van stress een boost geven.
Humus- en fulvinezuren
Humus- en fulvinezuren kunnen een plant weerbaarder maken tegen stress, doordat ze de wortelvorming stimuleren en de opname en het transport van mineralen verbeteren. Ook heeft het een indirect effect op de plantweerbaarheid door het stimuleren van het bodemleven, een hogere CEC en vochtretentie.
Micro-organismen
Aan een grote groep plantversterkers worden micro-organismen toegevoegd. Bijvoorbeeld bacillus spp. Voor een betere fosfaatopname of Mycorrhiza schimmels, die als een verlengde van de wortelharen fungeren en daarmee water- en nutriëntenopname bevorderen.
Proeven
Om te onderzoeken welke plantversterkers het beste werken onder verschillende stressomstandigheden, voert CZAV in samenwerking met CropSolutions al een aantal jaar proeven uit. Hieruit kwam naar voren dat zeewieren een goede curatieve werking hebben en dat aminozuren ook heel goed preventief werken. Dit jaar wordt ook een proef op PPO Zwaagdijk aangelegd in samenwerking met andere partijen uit de sector. In deze proef wordt getoetst welke biostimulanten het meest effectief zijn tegen droogtestress in aardappelen. Aan de hand van alle onderzoeken en de proeven die gedaan zijn, hebben we een selectie gemaakt van betrouwbare producten die we in ons advies hebben opgenomen.
Tekst: CZAV
Beeld: CZAV
Bron: CZAV