LekkerBoer Foodcamps na Overijssel en Gelderland dit jaar ook in Utrecht
De deelnemende kinderen gaan op zo’n bijeenkomst samen met hun ouders in de stal, de wei, de boomgaard of de groentetuin van de deelnemende boerenbedrijven hun voedsel bij elkaar halen. Daarna worden die samen op het boerenerf klaargemaakt in de foodtrailer met daarbij een echte kok. De boer of boerin helpt bij het oogsten en vertelt erover. Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen.
Gezonde keuzes
De organisatie ‘LekkerBoer’ wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.
Foodcamps willen alle deelnemers stimuleren in het maken van gezonde keuzes. Ook het publiek dat via de communicatiecampagne rondom de Foodcamps bereikt wordt deelt in het gezonde verhaal. Door zowel consument als voedselketen te betrekken, wil LekkerBoer een bijdrage leveren in de bewustwording en transitie naar een duurzaam voedselsysteem.
Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar en te combineren met het Gezonde School programma. Dit is een landelijk programma van de ministeries van LNV en VWS waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen te leren hoe voedsel geproduceerd wordt en hoe zij zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken én toe kunnen passen. Door de grote animo en het succes is het programma verlengd tot 2025.
Agrarische toeleveranciers
‘LekkerBoer’ verzorgt de organisatie van de Foodcamps en werkt daarbij nauw samen met deskundige partners. Zo verbindt elke Foodcamp lokale partijen op het gebied van een gezonde en duurzame leefstijl.
Het agrarische bedrijf vult samen met restaurants en sportbedrijven uit de regio de onderdelen van de Foodcamp in, bijgestaan door studenten van een mbo opleiding, zoals Landstede in Raalte (OV). Daarnaast wordt samengewerkt met een lokale kinderopvangorganisatie. De lokale supermarkten en leveranciers uit de buurt zorgen voor aanvullende producten voor het kookonderdeel. Ook wordt de Foodcamp ondersteund door gemeenten en gezondheidsorganisaties.
Daarnaast worden de Foodcamps steeds meer ondersteund door agrarische toeleveranciers en afnemers van de deelnemende agrarische bedrijven zoals veevoerleveranciers ABZ Diervoering, For Farmers en de Hoop en zuivelverwerker Rouveen, maar ook accountants als Flynth en Alfa, stalinrichter Infarming en Ter Heerdt kuikens en leghennen.
Boerderij Educatie
Naast het leveren van een bijdrage aan het verhaal van de boer, tonen ze daarmee ook het belang aan van dit soort initiatieven voor de landbouw en voor een duurzame voedselketen. Veel Foodcamp-boerderijen doen mee met een platform als Boert Bewust of Boerderij Educatie.
De Foodcamps worden in april, mei, september en oktober gehouden in Olst, Mastenbroek, Diepenveen, Deventer, Enschede (Overijssel), Teuge, Voorst, Doetinchem, Arnhem (GD) en De Meern, Hoogland en Bunschoten-Spakenburg (Utrecht). Meer informatie op www.lekkerboer.nl/foodcamp.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: LekkerBoer