Bemesten 2020

Als we gaan bemesten met drijfmest en later kunstmest, dan eerst berekenen hoeveel er bemest moet worden. Hoeveel eiwit wilt u in de graskuil? Voert u geen snijmais of juist veel, hoe was de kuiluitslag van vorig jaar? Welke percelen gaat u beweiden of maaien. Allemaal factoren die invloed hebben op de hoeveelheid te bemesten drijfmest en kunstmest.
Pak de kuiluitslag van vorig jaar erbij. Hoe was het ruw eiwit en het ruwe celstof? Hoe was de N-index? Deze getallen geven een indicatie van hoe u vorig jaar bemest heeft en hoeveel gras u geoogst heeft. Een N-index tussen de 90-95 is voor bedrijven die alleen gras voeren goed. Voert u snijmais bij dan mag de N-index wel naar 100 gaan. Zit de N-index op de kuiluitslag hoger of lager dan gewenst, moet u eens gaan bekijken hoe u de bemesting gaat aanpassen naar het juiste niveau. Wij, de adviseurs, hebben de bemestingsadviezen bij ons om dit met u goed door te nemen. Als de loonwerker bij u de drijfmest uitrijdt, maak dan een plattegrond van uw percelen, waarop u per perceel aangeeft hoeveel m3 er per ha uitgereden moet worden.
Ga in ieder geval vanaf 15 februari aan de gang met drijfmest uitrijden. Hoeveel m3/ha is onder andere afhankelijk van of u gaat maaien of weiden. Percelen waar u gaat beweiden maximaal 20 m3/ha. Bekijk ook de grondmonsters of er verschil zit in de fosfaat (Pal) getallen per perceel. Een perceel met een laag Pal getal kan/mag u meer drijfmest geven dan een perceel met een hoog Pal getal. Houd per perceel met een afwijkende drijfmestgift bij hoeveel mest daarop is gekomen, want dan kunt u ook de kunstmestgift op die percelen aanpassen.
Voordat u gaat mest uitrijden de mestput goed mixen. Het is verstandig om eens een drijfmest onderzoek te doen, zodat u weet hoeveel stikstof en fosfaat er in de mest zit. Dan gaat u nog nauwkeuriger bemesten. We zien bij de uitslagen van de afgelopen jaren dat de gehalten aan N en P2O5 lager worden. Dit komt vooral doordat het drogestof gehalte in de mest lager wordt. Dit is weer het gevolg van het feit dat er veel spoel- en schoonmaakwater bij de mest komt. Dit is niet erg, maar voor u is het wel beter dat u precies weet hoeveel N en P2O5 er in een m3 drijfmest zit. Via De Samenwerking zijn potten beschikbaar om een drijfmestmonster mee op te sturen. U krijgt van ons 5 euro subsidie op het onderzoek.
Als de drijfmest uitgereden is kunt u vast gaan berekenen hoeveel kunstmest erbij mag. Bereken de hoeveelheid kunstmest met het Stikstofbemestingsadvies. U heeft die van ons elk jaar gekregen en ook dit jaar zullen wij deze met u doornemen. Als u berekend heeft hoeveel kunstmest erop mag is het wachten op de juiste bodemtemperatuur. Bij 8 °C bodemtemperatuur gaan de graswortels werken en mag de kunstmest erbij. Dan nog wel een aandachtspunt: strooit uw kunstmeststrooier nog goed? Zit er een goed werkende kantstrooier op? Uiteraard zou ik zeggen, maar gebruik deze dan ook om de kunstmest zo goed mogelijk te verdelen.
U heeft de afgelopen periode de mestboekhouding 2019 berekend. Heeft u een fosfaatruimte over dan is het te overwegen of het voor u interessant is om dit voor 2020 in te gaan vullen met bijvoorbeeld schuimaarde of compost. Het is jammer als we de fosfaatruimte niet goed benutten. Overleg of en hoeveel fosfaatruimte u heeft en ga er wat mee doen.
Met een goede voorjaarsbemesting begint u goed aan het nieuwe grasgroeiseizoen. Erg belangrijk dus, besteed er dan ook voldoende tijd aan.
Succes met bemesten.