Farmers Defence Force biedt excuses aan voor ‘Judas-bericht’; gesprek wordt hervat
Vlak voor het gesprek tussen minister-president Mark Rutte en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten en het Landbouw Collectief (LC) op woensdag 5 februari, verstuurde FDF een persbericht. Daarin stond het volgende:
‘Bij FDF zijn sterke signalen binnengekomen dat Schouten de landbouwperiferie op audiëntie roept. De vleesbazen, de zuivelbobo´s, de voerboeren, de bankiers en zelfs de gevestigde orde belangenbehartiging: allemaal mogen ze binnen nu en een paar dagen langskomen bij Schouten om als een Judas de sector te verraden. Een ieder die de sector nu verraadt, zal dat weten. FDF zal niet toestaan dat er om het Landbouw Collectief heen gedeald wordt. Dat we door onze eigen mensen verraden worden! Dus: CFO’s, voorzitters, beleidsmedewerkers van onze landbouw periferie en iedereen die ten onrechte meent dat ie onze belangenbehartiger is: wees gewaarschuwd! Want een gewaarschuwd mens snapt dat zijn carrière en draagvlak onder de boeren daarna verpulverd is. Maak een deal met LNV en je bent out!'
Brug te ver
Dit bericht was voor Rutte en Schouten de aanleiding om het gesprek met het Landbouw Collectief te staken. De politici vonden de tekst (te) intimiderend. Schouten verklaart: „Ik neem het hoog op omdat het niet over mij gaat. Als het wel over mij gaat, kan ik mezelf verdedigen. Het gaat hier over mensen die werkzaam zijn in de landbouwsector, de voedingsindustrie, de toeleverende industrie, die hebben hier helemaal niets mee van doen en krijgen vervolgens wel allerlei woorden naar hun hoofd. Dat als ze met mij praten, hoe ze dan gekwalificeerd worden. Dat vind ik een brug te ver.” Schouten liet weten dat excuses randvoorwaardelijk zijn voor de doorgang van het gesprek. Die excuses zijn er nu. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het gesprek morgen hervat. Ook Schouten heeft inmiddels bevestigd dat de gesprekken met het LC en FDF worden hervat. Daarvoor wil de minister ook een gesprek hebben over de toonzetting van FDF als actiegroep en wil zij duidelijk maken dat zij zelf bepaalt met wie zij aan tafel gaat.
Deals maken
In een gesprek met/op Radio 1, nuanceert FDF-bestuurslid Jeroen van Maanen het persbericht. „Het bericht is in extremen getrokken. Als Schouten de brief goed begrepen had, staat erin dat iedereen met haar mag praten. We hebben belangenbehartigers en ketenpartijen opgeroepen om niet voorbij het Landbouw Collectief zaken te doen met LNV. Het Landbouw Collectief heeft de steun van de hele brede landbouw, ook van de ketenpartijen. Iedereen die geen deals maakt of zaken doet met LNV buiten het collectief om, hoeft zich niet aangesproken te voelen. Een heel aantal van de ketenpartijen heeft dat er prima uit gelezen. En iedereen die achter het Landbouw Collectief staat, zal ook absoluut geen deal willen maken met LNV."
Over de woordkeuze: Van Maanen bevestigt dat het om stevige taal gaat, maar hij zegt ook dat dat een actiegroep eigen is. „Het is ferme taal, absoluut. We hebben ook vaker rake uitgespraken gedaan. Dat hoort bij een actiegroep. Er zijn ook actiegroepen die vele malen hevigere uitspraken doen en die daarvoor geen tegenwerping krijgen.”
Uitvoerende rol
Met het persbericht wil FDF voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Ketenorganisatie van de zuivelsector ZuivelNL speelde in het fosfaatreductieplan een uitvoerende rol, wat zorgde voor veel vrees, verwarring en onduidelijkheid onder de boeren. „Daar zit een vrees achter. Bij de uitvoering van het fosfaatrechtenstelsel heeft de zuivelindustrie een uitvoerende rol op zich genomen en daar hebben nog heel veel mensen buikpijn van. Het zet ook de relatie tussen boer en de sector op het spel. Wij hadden vernomen dat er nu weer partijen waren uitgenodigd om te praten met Schouten, dus daar hebben wij op gereageerd, zo van: 'denk erom; niet doen'.”
Gewenst uitstel
FDF streefde eerder naar het afblazen van het gesprek tussen het LC en de politici. Dit om te wachten op de presentatie van de analyse van de RIVM-data door het Mesdagfonds. Deze vindt op 20 februari plaatsn. FDF nam een voorschot op het besluit van het LC om niet te gaan praten met Schouten en Rutte, daarom floot het collectief de FDF terug en riep het de actiegroep ter verantwoording. Hoewel het collectief het niet oneens was en is met FDF, hebben ze er toch voor gekozen om 5 februari wel in gesprek te gaan met Rutte en Schouten. Inclusief FDF. Met het omstreden Judas-bericht heeft FDF toch enigszins zijn zin gekregen. Het gesprek werd afgebroken, zij het tijdelijk. „Het is in eerste instantie een teleurstelling dat het gesprek zo liep, maar het is ook wel weer interessant, in die zin ja. Wij wilden uitstel van het gesprek en ik kreeg het idee dat de politiek dat ook wilde.”
Tekst: Seb van Dijk
Seb is sinds 2018 redacteur van de Agrio-redactie Politiek en Beleid. In 2017 studeerde Seb af als zowel communicatiedeskundige als journalist aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze twee expertises zet hij dagelijks in bij het schrijven van artikelen, diverse coördinerende werkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe media.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: NPO Radio 1