Landbouw Collectief 5 februari wel in gesprek met Rutte en Schouten
„We hebben jullie strijders harder nodig dan ooit”, liet Famers Defence Force (FDF) in het persbericht van 27 januari weten aan de achterban omtrent de geplande trekkeractie van 5 februari. Nog geen vier dagen later kwam er uit dezelfde hoek een heel ander geluid: „We houden ons kruit uit tactische overwegingen droog”. De protestactie van 5 februari in Den Haag (ZH) is definitief van de baan. In het persbericht van FDF-voorzitter Mark van den Oever van 30 januari stond nog dat ook het gesprek tussen het collectief en Rutte en Schouten van de baan zou zijn. Maar dat is niet (meer) zo.
Nieuwe feiten
De boerenprotestgroep had willen wachten met het gesprek met de politici tot er 'nieuwe feiten” op tafel liggen. Van den Oever noemt in persbericht van 31 januari het onderzoek van Resource Wageningen University and Research waaruit bleek dat de ammoniakemissie bij het aanwenden van mest 10 procent lager is dan berekend. Ook een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) haalde het persbericht van Van den Oever. De conclusie van dit CBS-bericht was dat de landbouwsector in 2019 de stikstofuitstoot heeft gereduceerd zonder enige borging of handhaving.
Het belangrijkste wapenfeit in het willen wachten met de LNV-onderhandelingen, is de geplande presentatie van het Mesdag Fonds op donderdag 20 februari. Onderzoekers Jan Cees Vogelaar en Geesje Rotgers hebben met een aantal stikstofspecialisteren de stikstofdata van het RIVM geanalyseerd. Een tipje van de sluier: de stikstofuitstoot van de agrarische sector is een stuk lager dan 46 procent, het percentage waar het RIVM mee schermt. Eerder zei FDF-bestuurslid Jeroen van Maanen dat de eerste aanwijzingen er zijn dat het daadwerkelijke percentage minder is dan de helft van dit rekenpercentage; ergens tussen de 15 en 20 procent.
Van den Oever, en daarmee FDF, nam met het persbericht – wat volgens de voorzitter onder druk van LTO niet gepubliceerd mocht worden – een voorschot op het besluit van het collectief. FDF werd ter verantwoording geroepen en volgens ingewijden was het goed mis binnen het collectief. Desalniettemin staan de neuzen weer dezelfde kant op en zal het collectief deze woensdag plaatsnemen in het Haagse Catshuis.
Geen afspraken
Echter, de leden van het collectief zijn onderling overeengekomen dat er woensdag 5 februari geen toezeggingen worden gedaan aan tafel met Rutte en Schouten. Afspraken en besluiten worden op afstand gehouden. Bestuurslid van Farmers Defence Force en voorzitter Dutch Dairy Board Sieta van Keimpema: „De publicatie op 20 februari van de beoordeling van de data, die door het RIVM zijn geleverd aan het Mesdagfonds. Die dag moet het verschil gaan maken! Tot die tijd mogen er geen besluiten worden genomen en geen afspraken worden gemaakt door landbouworganisaties met LNV. Omdat dit te veel risico’s oplevert voor de boeren van Nederland. Afspraken die op verkeerde gegevens zijn gebaseerd, belasten boeren onterecht en onnodig. Geen enkele boerenbelangenbehartiger wil dat risico op zijn geweten hebben.” De belangenbehartiger die zich hier niet aan houdt, wordt uit het Landbouw Collectief gezet, volgens Keimpema.
Radio Kootwijk
Het is niet de eerste keer dat het Landbouw Collectief overweegt afwezig te zijn bij een gesprek met de politieke kopstukken. Op woensdag 28 januari kwamen boerenorganisaties, natuurorganisaties en Rutte en Schouten bijeen om te praten over de stikstofdiscussie. Het collectief was hier afwezig en ook toen werd er verwezen naar de presentatie van het Mesdag fonds op donderdag 20 februari. LTO en NAJK (inzittenden van het collectief) zaten toen wel aan tafel. Mogelijk doelt Keimpema met haar opmerking over het gedwongen verlaten van het collectief op deze aanwezigheid van LTO en NAJK.