Aardappelteelt onder druk door kusteffect
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/35/067/ag4-meeuwenaardappelsrooiensgravendeellijsterdemarkmts_sr.-detail.jpg)
Zelden verliep het najaar en de winter zo zacht en nat als het afgelopen halfjaar in West-Nederland. Alleen het seizoen 1974-1975 is te vergelijken met dit jaar. Tot nu toe is de temperatuur geen etmaal onder nul gebleven. Dat was toen ook het geval. Destijds viel er van 1 september 1974 tot en met 1 februari 1975 maar liefst 650 mm regen op het KNMI-station de Kooy bij Den Helder. Bijna dubbel zoveel als de normale hoeveelheid in dit tijdvak en bijna 150 mm meer dan de afgelopen herfst en winter tot nu toe.
Het afgelopen halfjaar verliep vooral problematisch omdat er nauwelijks een aaneengesloten periode met droog weer was, zoals afgelopen week. Bovendien vriezen de aardappelen die in de grond achterblijven niet dood, vanwege de afwezigheid van een stevige vorstperiode.
Meer vroege aardappelrassen
Bij Mark Brantjes uit Beverwijk moest begin deze maand nog een halve hectare Agria fritesaardappelen gerooid worden. Het grootste deel van zijn aardappelareaal, meest vroegere rassen, heeft hij wel kunnen rooien. Vergeleken met collega’s blijft de schade bij hem beperkt, realiseert hij zich.
Lees aanstaande zaterdag 1 februari meer over Brantjes en het kusteffect in het regionale agrarische vakblad Agraaf. Ontvangt u Agraaf? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op Agraaf? Klik dan hier.
Tekst: Agrio
Beeld: Susan Rexwinkel