Veehouder Abcoude: ‘Zorgen over onderhoud dijk onnodig’
Zondagmiddag 26 januari rukte de brandweer uit om water op het weiland direct achter het dijkje weg te pompen, nadat er een melding was binnengekomen over lekkage van de dijk. „Begin deze week werd het lek gedicht door het waterschap met een paar kruiwagens klei”, vertelt de veehouder die anoniem wil blijven.
De waterveiligheid was niet in het geding, meldt perswoordvoerder Tim Leeuwerke van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De lekkage werd waarschijnlijk veroorzaakt door een woelrat. De veehouder betitelt de gang van zaken als „onnodig gedoe”. Het dijkje waar hij eigenaar van is, valt in de categorie ‘tertiaire dijken’.
Overloopgebiedje
Het achterliggende 1 hectare grote weiland, dat aan de tegenover liggende zijde wordt begrensd door een veel grotere dijk, is volgens de veehouder een overloopgebiedje. „De afgelopen vijf jaar is het bij hoog water wel een keer of drie ondergelopen. Na verloop van tijd pompt het waterschap het water weer weg.”
In soortgelijke situaties worden dergelijke overloopweilanden soms nauwelijks gebruikt als weiland voor vee en voederwinnning, maar deze veehouder blijft er wel graag gebruik van maken voor zijn melkveebedrijf.
Mijdrechtse Zuwe
Waterschappen passen de normering van dijken soms aan, waardoor de verantwoordelijkheid van het onderhoud bij derden, bijvoorbeeld veehouders, komt te liggen. Het worden dan tertiaire dijken genoemd. Op dit moment heeft het waterschap Amstel, Gooi en Vecht bijvoorbeeld het ontwerp dijkverbeteringsplan Mijdrechtse Zuwe en Kade langs de Rondweg ter inzage gelegd.
Onderdeel van dit plan is het verlagen van de normering van een stukje secundaire dijk naar een tertiaire dijk. Dit stukje van de dijk hoeft minder hoog te worden omdat de waterveiligheid niet in het geding is, aldus het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.