‘Bodem Krimpenerwaard zakt minder hard dan aangenomen’
„Het feit dat de bodem minder hard zakt dan verwacht, betekent dat we een tot twee generaties de tijd hebben om samen met inwoners tot aanpassingen te komen. Dit biedt een duurzaam perspectief voor de toekomst. Ook geeft het ruimte voor vervolgonderzoek om te komen tot aanvullende oplossingen”, zegt wethouder Jan Vente, portefeuillehouder landbouw. Onderzoeksbureau Acacia Water heeft in opdracht van gemeente Krimpenerwaard het onderzoek uitgevoerd.
Maartregelenpakketten
De gemeente heeft als doel om in 2022 op 2.000 hectare maatregelen te hebben getroffen in het buitengebied om bodemdaling tegen te gaan. Het onderzoeksrapport geeft inzicht in de verschillen in bodemdaling per gebied. Het watersysteem en de bodemopbouw veroorzaken deze verschillen, aldus de onderzoekers. Zij stellen dat met name in infiltratiegebieden de bodemdaling groter is.
In het rapport zijn vier maartregelenpakketten opgenomen die kunnen worden toegepast bij de aanpak van bodemdaling. De maatregelen gaan over aanpassingen in de landbouw waarbij verhoging van het grondwaterpeil het uitgangspunt is.
Natte verdienmodellen
Een van de maatregelen gaat over de optimalisatie van de melkveehouderij waarbij er een tweetal doelen zijn: het minimaliseren van veenoxidatie en bodemdaling en het mogelijk houden van de huidige melkveehouderij bij hogere grondwaterstanden. Een andere maatregel betreft extensieve melkveehouderij. Natte verdienmodellen, zoals zonnepanelen of cranberry’s en natuurmaatregelen, bijvoorbeeld plasdras, worden in het rapport ook als maatregelen genoemd.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek