‘5 februari Judgement Day’ voor Landbouw Collectief
Via de social media van FDF stelde voorman Mark van den Oever de achterban op de hoogte van het geplande gesprek op 5 februari met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en minister-president Mark Rutte, en het belang van dit gesprek. ‘Judgement Day’, noemt Van den Oever het (zie afbeelding bovenaan). Van Maanen sluit zich aan bij de voorzitter. „Inmiddels hebben we een heel traject doorlopen met het Collectief en hebben we, in meer en mindere mate, goede gesprekken gehad met LNV. Maar we kunnen wel honderden goede gesprekken hebben, als het alleen daarbij blijft en de daden blijven uit, houdt het op. We naderen het punt dat we genoeg hebben gepraat. Als stikstof daadwerkelijk het grootste probleem is van de afgelopen tien jaar, zoals de overheid beweert, zullen Schouten en Rutte met antwoorden moeten komen. De veestapel reduceren is ook een antwoord, maar er moet duidelijkheid komen. Ze beweren dat ze een beleid met de boeren willen maken en niet tegen de boeren. Hoe de Spoedwet tot nog toe is ingevuld, getuigt daar niet van. Dus het is tijd voor toezeggingen met de boeren”, zegt Van Maanen.
Hoe 5 februari eruit gaat zien voor de rest van agrarisch Nederland, is nog niet met zekerheid te zeggen. Echter, FDF heeft de boeren al opgeroepen om paraat te staan. Dat deed voorman Van den Oever met de volgende tekst: „Op 5 februari moet Den Haag schudden op zijn grondvesten, 5 februari nemen wij – de boeren – Den Haag over als we geen respect ontvangen in het Catshuis. Ze moeten ons zien, ze moeten ons horen en weten dat het bedriegen van de boeren niet zonder gevolgen zal zijn. Ons geduld is op. Er moet geleverd worden! Op 5 februari gaan we optoeren. Groter, zwaarder en meer vastberaden dan ooit.” Het zou volgens Van den Oever nog nooit zo belangrijk zijn geweest als op deze dag om de boeren te vertegenwoordigen.
Zwartste scenario
Het FDF-bestuurslid en initiatiefnemer van het LC blikt vooruit op mogelijke consequenties wanneer de overheid een landbouwbeleid uitzet dat de Nederlandse boeren de afgrond induwt. „Stel je voor, je bent melkveehouder en je hebt je rantsoen niet helemaal op orde. Dan is het in theorie mogelijk dat je door die verhoogde stikstofuitstoot een boete van 20.000 euro aan de broek krijgt, wat een economisch delict is. Daardoor kan de toegang tot bepaalde landen, zoals Amerika, je ontzegd worden. Dat is wel het zwartste scenario maar dit soort situaties hangen wel als een zwaard van Damocles boven de gesprekken.”
‘Geen 46 maar 20 procent’
De gesprekken die gevoerd worden tussen het LC en de overheid, zijn bovendien zeer waarschijnlijk gebaseerd op foute getallen en percentages. „Die 46 procent stikstofdepositie vanuit de landbouw op Natura 2000-gebieden is de voornaamste stok geworden om de hond mee te slaan. Maar er zijn al serieuze geluiden dat dit percentage niet klopt. Wij hebben de eerste aanwijzingen binnen dat het percentage eerder tussen de 15 en 20 procent ligt. En het percentage van de industrie klopt ook niet. De industrie heeft willens en wetens gegoocheld om op papier de stikstofuitstoot omlaag te krijgen, met verbrandingstemperaturen en de hoogte van schoorstenen en dat soort fratsen. Ze draaien bewust aan knoppen. Daar wordt ook naar gekeken. Maar als dat allebei (lagere percentage landbouw, hogere percentage industrie) klopt: wat dan? Stel de verhouding is 10 procent landbouw en 90 procent industrie - ik noem maar wat - dat wil dan niet zeggen dat de verdeelsleutel van maatregelen ook zo wordt uitgerold.”
Huid van de beer
Het LC kwam op 22 januari bij elkaar om de stand van zaken te bespreken betreffende het halen van hun doelstellingen (gezonde, vitale en toekomstbestendige agrarische sector) en om zich voor te bereiden op het overleg van 5 februari. Tijdens de vergadering hebben de werkgroepen van het Collectief de bevindingen gedeeld over de verdieping in provinciaal en sectoraal beleid. Om wille van de strategie kiest Van Maanen ervoor om deze bevindingen nog binnen de 'muren' van het LC te houden. „We hebben de breekpunten, strategie en het wisselgeld in kaart gebracht. Maar de gesprekken met LNV moeten nog plaatsvinden, dus daar kan ik nog niets over loslaten. We moeten niet de huid verkopen voor de beer geschoten is.” Ook op 3 februari gaat het LC in gesprek met LNV, dan met een delegatie van de ambtenaren.