Expertmeeting over voedselplan PvdA Utrecht
Dat geeft Statenlid Wilma de Boer-Leijsma desgevraagd aan. Het discussiestuk ‘Voedselplan Provincie Utrecht’, dat uit haar koker komt, werd eind vorig jaar gelanceerd. In de commissie Ruimte, Groen en Water van Provinciale Staten (PS) is het afgelopen week besproken. „Ik heb het toegelicht en daaruit is naar voren gekomen dat PS een expertmeeting wil organiseren met natuur- en landbouworganisaties en andere betrokkenen. Er is nu een werkgroepje opgericht die dit gaat organiseren.”
Denkrichting
De Boer-Leijsma benadrukt dat het nog geen uitgewerkt plan is, maar een concept. „Het is een denkrichting waar de PvdA naartoe wil met de landbouw in de provincie. Een inspreker van LTO zei bijvoorbeeld dat niet alle feiten die in het plan staan kloppen. Dat is het lastige, rapporten verschillen in cijfers en feiten over de landbouw. Maar wij zouden bijvoorbeeld graag zien dat de provincie boeren die willen omschakelen naar circulaire, natuur-inclusieve of kringloop landbouw helpt met advies en financieel ondersteunt in samenwerking met de banken.”
In het plan staat ook dat bedrijven die vlakbij natuurgebieden liggen of waarvan de bodem minder geschikt is voor intensieve landbouw vrijwillig moeten worden uitgekocht zodat deze grond terug kan worden gegeven aan de natuur.
Steun van de overheid
De financiering van bovenstaande plannen kan volgens Statenlid Wilma de Boer-Leijsma deels gevonden worden in lopend beleid en begroting, klimaatgelden via het Rijk en financiering door de banken. De hele sector moet worden verduurzaamd en dat kan alleen met steun van de overheid, vindt de partij.
De Boer-Leijsma: „Utrecht kan daarbij als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland. In onze provincie zijn 2.500 boerenbedrijven, waarvan de helft melkveehouder is. In Utrecht is de stad-plattelandverbinding kort en zijn geen megastallen. In woon zelf in het Eemland en geniet van de omgeving en van de agrarische sector om mij heen. Hoewel de stikstofcrisis niet de aanleiding was voor dit plan, zien we nu toch allemaal mede daardoor in dat we toe moeten naar een ander landbouw- en voedselsysteem? Het is tijd voor een nieuwe fase. De boer van de toekomst als onderdeel van het landschap, tussen en niet in plaats van de natuur. Betaalbaar, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel en een fatsoenlijk inkomen voor de boeren, dat is wat we willen.”