Jaaroverzicht februari: activisten, kleine windmolens en kavelruil
‘Een zoon van een melkveehouder die een lezing van Animal Rights bijwoont over undercoveracties in veehouderijen, dat voelt op zichzelf ook een beetje undercover’, schreef Robert ten Kate, vicevoorzitter Brabants Agrarisch Jongerenkontakt in zijn column. ‘Het klinkt haast als een slechte grap. Wat heb ik daar te zoeken? Als vertegenwoordiger van jonge boeren, de toekomst van de landbouw en – vooralsnog – de veehouderij. Als vleeseter. Als liefhebber van cappuccino met koemelk in plaats van havermelk. De lezing was bij vlagen ontluisterend en stuitend, maar ook intrigerend en zelfs leerzaam. Niet om begrip te kweken, maar om te begrijpen.’
Melkveehouders in Utrecht hebben veel interesse in kleine windmolens op het boerenerf. Dat bleek tijdens een drukbezochte bijeenkomst over de voor- en nadelen van kleine windmolens in Groenekan. Volgens Greet Ruitenberg, trajectleider Energieneutrale Melkveehouderij, vraagt werken aan een energieneutrale melkveehouderij om en-en-en. „En energie besparen én duurzaam opwekken met zon, wind of biomassa.”
De kavelruil ‘Natuur en boerenbelang’ in de Krimpenerwaard is rond. Twee boerenfamilies uit Gouderak (ZH), familie Halling en familie Zwijnenburg, vertrekken uit de Krimpenerwaard en zetten hun melkveebedrijf elders voort. Ze laten hierbij 155 hectare achter voor natuurontwikkeling. Tien jaar geleden, toen het beruchte Veenweidenpact op tafel kwam, werden de eerste gesprekken met de provincie Zuid-Holland gevoerd.