Melkveehouder Heeman: ‘Boeren moeten de aandacht krijgen die ze verdienen’
„Het is vooral bedoeld om de aandacht op de boer te vestigen”, stelt Heeman. Zijn actie levert volgens hem positieve reacties op. „Vooral van mensen hier uit de buurt maar aandacht vanuit de media begint ook steeds meer te komen. Ik heb ook een foto op Facebook gezet. Je wilt het toch verspreiden.” De balen – waar de tekst op staat – blijven voorlopig nog wel in het weiland staan. „Misschien komt er nog een andere tekst op”, zegt de melkveehouder.
Distributiecentrum
Media-aandacht voor boeren vindt de Heeman belangrijk. „Boeren zijn al veel in het nieuws geweest met de acties. Ik ben zelf ook zo’n vijf keer de weg op geweest. Eén keer naar Den Haag en twee keer naar Haarlem. Voor twee weken terug hebben we de supermarkt zogenaamd 'geplunderd' en alvast het distributiecentrum van de PLUS even ‘bezocht’. We zijn met een vijftien trekkers op pad gegaan en hebben we aandacht gevraagd. Mensen moeten zich er bewust van zijn dat wanneer de distributiecentra wel geblokkeerd zouden worden, ze dan een schrale kerst zouden krijgen”, aldus Heeman.
Woensdag 18 december is de melkveehouder uit Middenbeemster niet gaan protesteren. „Het was lang onduidelijk of er gedemonstreerd zou worden en het werk op de boerderij gaat ook gewoon door.” De acties die dag verliepen volgens hem ‘een beetje rommelig’. „Maar het heeft media-aandacht opgeleverd” stelt hij. Boeren en bouwers reden tijdens de actiedag over de snelweg, met de nodige files als gevolg. Heeman: „Wij boeren kunnen niet staken hè? Wij kunnen alleen demonstreren en met demonstraties heb je altijd overlast. Het kan zijn dat mensen even hebben moeten wachten maar ik moet ook weleens wachten.”
'Nieuwe melkkoeien'
De melkveehouder verwacht niet dat 'de bodem van de protesten al in zicht is'. „Het speelt al sinds 1 oktober. Als het kabinet de regels niet in samenspraak met de boeren op de rit zet, krijg je dit. Nu hebben ze met het Landbouw Collectief een ‘zogenaamd’ principeakkoord bereikt maar dat moet nog verder uitgewerkt worden. Wat dat specifiek voor ons gaat betekenen, weet ik nog niet. Het brengt wel met zich mee dat we stikstofarm veevoer moeten gaan voeren en dat werkt wel weer kostenverhogend. Er zal ook wel weer een registratiesysteem aan te pas komen, dat kost ons weer meer tijd.”
Heeman benoemt dat dit ook gevolgen heeft voor de consument. „Uiteindelijk zullen zij hier ook wat van merken omdat ze meer moeten betalen voor de zuivel”, zegt hij. „Maar ja, als ze 100 in plaats van 130 moeten rijden zijn ze ook niet blij. Trajectcontroles worden dadelijk de nieuwe melkkoeien”, zegt hij lachend.