Landbouw Collectief is het zat: 'Minister Schouten vaart eigen koers'
Het Landbouw Collectief stelt dat Schouten ‘eerst enkele zaken in wet- en regelgeving wil dichttimmeren om daarmee de landbouw buiten spel te zetten’. „En straks mogen de boeren de gewenste stikstofreductie leveren om Nederland ‘uit de gecreëerde stikstof impasse’ te brengen, zonder dat over de gestelde randvoorwaarden is gesproken, laat staan dat hieraan is voldaan. Daar passen wij voor.”
Sinds 3 december niets meer gehoord
Het collectief sprak op 3 december met Schouten. „Om knopen door te hakken, duidelijkheid te scheppen en tempo te maken. Dit alles in belang van natuur en economie, maar ook voor terugkeer van rust in de samenleving.” Het gesprek is zonder resultaat gebleven. „Sindsdien hebben wij niets meer vernomen van Schouten, ondanks dat ze in de pers laat optekenen dat we ‘in gesprek zijn’.”
Schouten spreekt volgens het collectief warme woorden, terwijl haar daden een andere werkelijkheid laten zien. „Een realiteit die ronduit bedreigend is voor de rechtszekerheid en daarmee voor het voortbestaan van de boerenbedrijven en de agrofoodsector als geheel.
Een terugblik op de ontwikkelingen
Op 20 november bood het Landbouw Collectief haar plan ‘Uit de gecreëerde stikstof impasse’ aan bij Minister Schouten. Het eerste verkennende gesprek daarover vond plaats op 25 november. Nadrukkelijk pleitte het Collectief om constructieve samenwerking in dit dossier en verzocht de minister om de landbouw niet nogmaals te verrassen met besluiten en Kamerbrieven waarin de landbouw niet is gekend.
„Nu kunnen we vaststellen dat zonder enige vorm van overleg: (1) een Spoedwet Stikstof is aangenomen in de Tweede Kamer met daarin maatregelen die de sector tot in detail raken, (2) het Rijk in overleg met Provincies herziene stikstofregels heeft opgesteld, waarover deze week in de twaalf colleges van Gedeputeerde Staten wordt besloten, en (3) in de Kamerbrief van 4 december is aangekondigd dat het Kabinet binnenkort besluit over het zogenaamd ‘extern salderen’ met daarin inname van productierechten. Dit alles zonder dat er ook nog maar een begin is van een akkoord tussen Minister en Landbouw Collectief.”
Begrip voor toenemende roep om acties
Het Landbouw Collectief begrijpt de toenemende roep om acties dan ook. „De boeren zijn het zat, ze willen niet langer genegeerd worden. Temeer, omdat het boerenplan fors meer stikstof reduceert dan dat van de minister en al op korte termijn voldoende ruimte creëert voor de invoering van een hogere drempelwaarde.”
Met het stikstofplan van de boeren, kan volgens het Landbouw Collectief ook de woningbouw jaren vooruit. „Dit alles zonder dat de sector op slot wordt gezet en het voortbestaan van boerenbedrijven onnodig wordt bedreigd. Bedrijven die in generaties zijn opgebouwd door hard werkende boerenfamilies, die met hart en ziel werken aan gezond en veilig voedsel voor ons allemaal, met oog voor dier, plant, natuur en milieu.“
Het Landbouw Collectief roept de Minister dan ook nogmaals op om met het ingediende plan ‘Uit de gecreëerde stikstof impasse’ als uitgangspunt, snel tot een breed gedragen en praktisch uitvoerbare overeenkomst te komen.