Onderzoek naar grondwaterstand van 20 centimeter
Een permanente verhoging van het waterpeil wordt gezien als een mogelijkheid om bodemdaling te beperken. Dit moet gebeuren door een bedrijfssysteem te ontwerpen en in de praktijk te testen dat past bij de een hoog peil van 20 centimeter. Daarom is dit najaar een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van melkveehouderij op hoog water, waarbij het grondwater tot een hoogte komt van 20 centimeter onder het maaiveld. Ten opzichte van de gangbare praktijk met een peilniveau van 40 tot 60 centimeter beneden maaiveld is dit een hoog peil.
Grasgroei
Als eerste moet onderzocht worden of dit extreem hoog grondwaterpeil wel te realiseren is. In het experiment willen de onderzoekers kijken wat de gevolgen van een hoog peil zijn voor de grasgroei en –kwaliteit. Daarnaast wordt in het onderzoek, dat plaats vindt op een proeflocatie die is verbonden aan KTC Zegveld, onderzocht of beweiding en maaien mogelijk is en hoe verschillende koeienrassen op de omstandigheden reageren.
Met het Programma Aanpak Veenweiden stimuleert de provincie Utrecht innovatieve oplossingen voor het ‘krachtig en vitaal houden van het veenweidegebied’. Utrecht heeft te maken met verzakkingen door de slappe bodem, uitstoot van CO2 door veenoxidatie en stijgende kosten voor waterbeheer. Het onderzoek naar het hoge grondwaterpeil duurt tot eind 2022.