Terugblik Vers Gras 2019
Het Vers Gras seizoen van 2019 zit erop

NDF
Wat opvalt als de monsters met elkaar vergeleken worden, is dat monsters met een hoge NDF een lagere voederwaarde laten zien. Dit is ook logisch als je weet dat NDF celwanden zijn. Celwanden bestaan voornamelijk uit cellulose, hemicellulose, pectine en lignine. Deze celwanden moeten door de koe afgebroken en verteerd worden voordat de cel inhoud door de koe benut kan worden. De cel inhoud bestaat uit suikers, zetmeel en eiwitten waarvan de koe o.a. melk maakt. De celwand heeft een koe ook nodig om gezond te blijven, voldoende te herkauwen en om energie uit te halen. Cellulose (deels verteerbaar) en hemicellulose (volledig verteerbaar) zijn hiervoor de belangrijkste bron. Wordt echter het gras ouder, dan neemt de hoeveelheid lignine toe, waardoor de verteerbaarheid afneemt en daarmee ook de voederwaarde.
Groei
Gras groeit uit gras. Dit is een bekend gezegde wat de praktijk ook bewijst. Daarom is het van belang om het gras niet te kort te laten worden. Tegelijkertijd heeft jong gras ook de hoogste voedingswaarde. Uit onderzoek blijkt dat een optimum ligt tussen het derde en vierde blad stadium. Als gras het vierde blad vormt, krijgt het onderste blad te weinig licht waardoor de voedingswaarde afneemt en zelfs onsmakelijk wordt. Als een maximale productie gewenst is met minimaal schoonmaaien, dienen koeien bij het derde blad stadium ingeschaard te worden en bij het eerste blad stadium uitgeschaard. Het derde blad stadium komt ongeveer overeen met 2500 kg ds per ha en het eerste blad stadium met ongeveer 1000 kg ds per ha.
Polykorn
Deze herfst is er Polykorn gestrooid. Polykorn is een meststof die de juiste hoeveelheid Kali, Natrium en Zwavel op het land brengt. Dit zorgt voor een betere opname van het gras door de koeien, verminderd de stress bij het gras. Bij een aantal boeren zijn hier een aantal proeven mee gedaan. Hierbij is er Polykorn gestrooid op het perceel, en is er een referentieperceel als controleperceel gemonsterd. Uit onze monsters kwam naar voren dat er gemiddeld 20 punten lager Ruw Eiwit in het gras zat en 13 punten meer suiker. Een lager Ruw Eiwit en een hoger suiker geeft meer smakelijkheid aan het gras. Het afgelopen seizoen heeft er ook een proef gelopen op KTC Zegveld. De resultaten zijn op dit moment nog niet bekend, maar volgen zo spoedig mogelijk.