Boeren protesteren tegen verhoging waterschapsbelasting Vallei en Veluwe
'De boeren van de Gelderse Vallei en Veluwe hebben vorige week te horen gekregen dat de waterschapsbelasting in dat gebied met 10,3 procent en 10,9 procent verhoogd wordt, oplopend tot 21 procent - 22 procent in 2024. Deze stijging is volstrekt onredelijk en ondermijnt het draagvlak van haar grootste gebruikers, de boeren, volledig!', schrijft Agractie in haar oproep aan boeren om zich te verzamen bij waterschap Vallei en Veluwe. Het algemeen bestuur van het waterschap vergadert woensdag over de begroting.
Wegenarrest
Volgens Dirk-Siert Schoonman, dagelijks bestuurder bij Vallei en Veluwe, heeft de tariefstijging onder meer te maken met het wegenarrest. De Hoge Raad heeft bepaald dat waterschappen voor de watersysteemheffing enkel het verhoogde tarief op de verharde gedeelten van openbare wegen mogen toepassen. „De stijging is voor 7,3 procent het wegenarrest, dat is een vreselijk iets maar het zit wel in de systematiek opgesloten. En 4,4 procent is voor de uitdaging waarvoor we staan. We hebben vanwege de klimaatsverandering grote uitdagingen om droogte en wateroverlast te voorkomen en het landelijk systeem daarvoor in te richten. Dat vergt ook capaciteit van de organisatie. Daarnaast zijn er ook de ambities van ons waterschap. We willen actief met dat soort onderwerpen bezig zijn en dat betekent dat je nu ook stappen moet gaan zetten om de organisatie op peil te hebben en vervolgens op orde te brengen”, stelt Schoonman.
De dagelijks bestuurder heeft begrip voor de actie van de boeren. „Het is een signaal dat er vreselijk veel speelt in de agrarische sector. Het speelt niet alleen landelijk maar het speelt ook dichterbij. En de ongerustheid die boeren hebben over allerlei dossiers en ook de waterschapsbelasting die begrijp ik.” Aan de verhoging van de waterschapsbelasting is volgens Schoonman nog wel wat te doen. „Het wegenarrest is een uitspraak van de Hoge Raad dus het is een wettelijk vastgelegd iets. Maar vervolgens hebben wij hier een begroting op de agenda staan waar we vanmiddag een besluit over gaan nemen. De begroting heeft automatisch gevolgen voor de tarieven. Dus ja, hun oproep vandaag om hier iets in te betekenen, daar kan het AB (algemeen bestuur, red.) iets mee doen. Dus het is niet te laat.”
'Het waterschap doet niks meer'
Melkveehouder Wim van Eek uit Nijbroek vindt de belastingverhoging onterecht. „Boeren moeten steeds meer zelf voor het onderhoud zorgen en het waterschap stoot steeds meer af. Je zou dan verwachten dat de lasten naar beneden kunnen. En wat gebeurt er met het vrijgekomen geld? Wordt dat gebruikt voor milieudoeleinden of worden er bedrijfsfeestjes van gegeven? Dat is nu wel een beetje duister. Het waterschap doet minder maar we moeten wel meer betalen. Het tegenovergestelde zou eigenlijk moeten gebeuren. En het mag niet zo zijn dat de landbouw nu de dupe wordt van het wegenarrest.” Veehandelaar Jan Windhorst uit Wilp-Achterhoek vindt ook dat het waterschap minder onderhoudswerk verricht aan sloten. „Terwijl er aan alle kanten aan boeren getrokken wordt. We zijn het zat.”
Melkveehouder Albert Nooteboom is een van de insprekers tijdens de vergadering en bestempelt de lastenverdeling als 'totaal oneerlijk'. „We zien dat het waterschap zich steeds meer terugtrekt uit het landelijk gebied en we moeten steeds meer zelf doen. Daar is niks mis mee maar daar past niet zo’n lastenverhoging bij. Er moet een eerlijke lastenverdeling komen.”
Lees hier de uitleg van waterschap Vallei en Veluwe over de tariefstijging.