Statenleden: Kijken naar herziening Natura 2000-gebieden
Willemien Koning stelde dat er niet alleen gekeken moet worden naar de landbouw, maar ook naar het natuurbeheer. „Als het om natuur gaat moeten we inzetten op goede herstelmaatregelen. Er moet bij natuurbeheerorganisaties wel gewerkt worden aan de doelstelling. Dat beheer moet natuurlijk wel goed zijn.”
Bas de Wit zag hier een stuk verantwoording voor natuurverenigingen. „We moeten ons afvragen, wat kan natuurbeheer zelf doen? Welke herstelmaatregelen zijn daar mogelijk? Ook die organisaties hebben hun taak.”
Vergunningen
De aanwezige NMV-leden waren niet te spreken over onterecht verleende bouwvergunningen van niet-agrarische bedrijven in Noord-Holland. De Wit vond dat ook dit onderzocht moet worden, maar dat er wel pragmatisch naar gekeken moet worden. „We kunnen niet ineens van gedogen naar een beperkende vergunning. Dan moeten die bedrijven mogelijk de poorten sluiten.” Koning vond dat hier onmiddellijk op gereageerd moet worden. Ze stelde dat alle bedrijven meegenomen moeten worden in de berekeningen.
Metingen
De Statenleden mochten ook reageren op de stelling van de boeren dat er veel te veel gegoochel is met getallen. Willemien Koning wilde meer meten om foutmarges te voorkomen en vooral niet meer met rekenmodellen werken om de uitstoot van stikstof te bepalen. „Dat werken met modellen is veel makkelijker, maar er is dan wel onduidelijkheid over de cijfers. Daar moeten we vanaf.”
Ook Bas de Wit herkent de discussie. Hij verwijst naar de Tweede Kamer. Daar is door Helma Lodders gevraagd om naar de metingen kijken en per gebied te inventariseren waar stikstof precies vandaan komt. Dat is volgens De Wit de oplossing. „Dit staat wel los van de analyses per gebied in zekere zin, dat is een provinciale verantwoordelijkheid.”
Tekst: Co Schipper
Beeld: Ellen Meinen