'Boeren verdienen ondersteuning rondom bodemdaling'
Schenk stelt dat betrokkenen zich vooraf moeten afvragen wat ze willen met de aanpak van de bodemdaling in het Groene Hart. Daarnaast vindt hij dat de overheid daarop moet inspelen en gebiedsgericht moet handelen. „Het is een maatschappelijk vraagstuk dat keuze vraagt in het ruimtelijk belang. De bodemdaling moet stoppen maar dan zul je daar wel in moeten investeren. Er is veel discussie over de rol van de boeren, maar als boer heb je het recht op ondersteuning van de maatschappij. Ze zijn tenslotte gebiedsbeheerder, en dat doen ze voor iedereen.”
Faciliteren
De waterschapsbestuurder pleit voor een maatschappij die bodemdaling samen met boeren aanpakt. „Iedereen heeft belang bij het stoppen van bodemdaling. Wanneer een boer de duidelijkheid heeft dat hij kan blijven boeren, dan komt hij in actie. Zolang de provincie roept dat boeren weg moeten investeren ze niet meer. Boeren zul je moeten faciliteren. Anders stoppen ze ermee.”
Coalitieprogramma's
Op donderdag 21 november 2019 werd een complete dag over de aanpak van veenbodemdaling georganiseerd door Platform Slappe Bodem. In een volle zaal spraken boeren, landbouworganisaties, gemeentes, provincies en waterschappen over het bekijken van de problemen van bodemdaling in de praktijk. Dat is wat de beleidsbepalers volgens de sprekers moeten doen. Het platform bestaat uit verschillende gemeenten, waterschappen en de Provincie Noord-Holland. Het doel is het probleem politiek te agenderen, en dat lukt volgens Jeroen Mekenkamp van Platform Slappe Bodem heel goed, want sinds de verkiezingen dit jaar staat bodemdaling in 80 procent van de gevallen in de coalitieprogramma’s van provincies en waterschappen.
Tekst: Co Schipper
Beeld: Ruth van Schriek