Waterschapsbelasting HHNK stijgt alleen niet voor de boeren
De agrarische sector is de enige die wordt ontzien, voor ieder ander gaat de belasting wel omhoog. Voor een groot agrarische bedrijf met 60 hectare zakt de belasting met 1,9 procent, van 7.405 euro naar 7.364 euro. Voor een klein agrarisch bedrijf met 20 hectare zak de belasting met 1,8 procent, van 2.561 euro naar 2.515 euro. De glastuinbouw kan wel op een stijging rekenen, van 3,7 procent.
Waarde grond
Maar het heeft een logische verklaring, weet dagelijks bestuurder Siem Jan Schenk. „Het zit in de systematiek. De kostentoedeling is opnieuw vastgesteld, die wordt gebaseerd op waarden. De waarde van de huizen zijn relatief sneller gestegen dan de waarde van de landbouwgrond. Dat is de reden dat boeren nu wat minder hoeven te betalen.”
Maar het is geen luxe voor de agrariërs in Noord-Holland, vertelt Schenk. „De afgelopen vier jaar is de landbouw veel meer waterschapsbelasting gaan betalen, dus het corrigeert een beetje wat er in het verleden gebeurt is.”
Begroting
De inkomsten van het hoogheemraadschap uit belastingen stijgen volgend jaar met 3,5 procent, naar een kleine 230 miljoen euro. HHNK wil dit met name inzetten voor rioolwaterzuiveringsinstallaties, zonnepanelen en gemalen. Daarnaast wil het waterschap een programma starten om het watersysteem robuuster, flexibeler, toekomstbestendiger en energiezuiniger te maken. Het HHNK stelt dat een lichte stijging van de belastingen ‘onvermijdelijk’ was. Met name de huiseigenaren met een woningwaarde van boven de 500.000 euro gaan meer betalen.
Agrarische plannen
In de begroting staat ook aangegeven welke plannen het hoogheemraadschap heeft voor de komende jaren. Voor de agrarische sector is dat onder meer het watergebruik. ‘De grootste waterverbruiker in ons beheergebied is de agrarische sector’, wordt gesteld in de begroting. ‘Zuinig omgaan met water gaat hierdoor met name om efficiënt watergebruik binnen deze sector. We vergroten kennis over water op bedrijfsniveau en verzilting van oppervlakte- en grondwater.’
Daarnaast is het waterschap bezig met boeren op Texel, om een systeem te realiseren waarmee zoet water ondergronds wordt opgeslagen. Texel is namelijk niet aangesloten op de zoetwaterbuffer van het IJssel- en Markermeer.
Verzilting
Ook de verzilting speelt een rol voor Noord-Hollandse boeren. De provincie ligt laag, dus er is kans op verzilting van het oppervlaktewater. HHNK monitort de verzilting van haar watersystemen en op enkele plekken wordt het zoutgehalte gestuurd door middel van doorspoeling met zoet water. Echter kan dat op perceelniveau niet worden bestreden, wordt gezegd in de begroting. Dat is volgens het waterschap de verantwoordelijkheid van de boer zelf. Wel wordt hen een helpende hand geboden in de vorm van een Zoet Zout Knooppunt, waar boeren een beroep kunnen doen op kennis en ervaring met verzilting.