Fotoserie: Gedeputeerde Zuid-Holland gaat de boer op
Hoogendijk heeft een bedrijf met 90 melkkoeien en 42 stuks jongvee. Netto heeft de boer 38 ha en hij pacht 17 ha natuurland van Staasbosbeheer. Hoogendijk doet mee aan een drie jaar durende pilot met onderwaterdrainage, waarover de melkveehouder bijzonder positief is.
350 ha grond, verdeeld over 10 boeren en 13 particuliere grondeigenaren, is voorzien van onderwaterdrainage. Deze drainage werkt door middel van het verhogen of verlagen van het slootpeil. Daarvoor is contact nodig met hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Slootpeil
Het afgelopen weideseizoen is er drie keer in overleg met de overige boeren en het waterschap besloten om het slootpeil aan te passen. Dat geeft volgens Hoogendijk nog geen garantie voor de komende seizoenen. „Ik zit met vier boeren in een appgroep en daar hebben we het regelmatig over hoe het land ervoor staat, wat de weersverwachtingen zijn en of het peil moeten worden aangepast. Afgelopen jaar was het natuurlijk heel droog dus we konden het slootpeil gewoon laten staan. Hoe dat volgend jaar is, is afwachten. Nu proberen we vooral water vast te houden.”
Direct resultaat
Vanaf dag één lijkt de proef al zijn vruchten af te werpen. „Met de onderwaterdrainage wilde we ervoor zorgen dat het grondwaterpeil niet onder de 40 centimeter onder het maaiveld komt. En al vanaf de eerste dag blijven we daar mooi boven.” Door dit verhoogde waterpeil klinkt de grond minder in met als gevolg dat de bodemdaling wordt geremd. Dat zorgt ervoor dat de toekomstbestendigheid van het bedrijf van Hoogendijk een impuls krijgt. Helemaal vergeleken met andere stukken grond in de omgeving. „Bij ons is het grondwaterpeil 20 tot 30 centimeter onder het maaiveld, maar we zien ook stukken grond in de buurt zonder de drainage waarvan het grondwaterpeil 60 tot 70 centimeter onder het maaiveld is. Daar daalt de bodem veel sneller en is de uitstoot van CO2 hoger..”
POP3
Hoogendijk heeft de mogelijkheid niet aangegrepen om de gedeputeerde vragen te stellen over het landbouwbeleid. Stikstof bijvoorbeeld. „Het was een informeel bezoek. De gedeputeerde was voornamelijk geïnteresseerd in de werking van onderwaterdrainage en de resultaten van het eerste jaar van de proef.” Niet onlogisch, aangezien de provincie heeft meebetaald voor de pilot. Via een POP3-subsidie heeft de provincie de helft van de kosten voor haar rekening genomen. De boeren namen een kwart van de kosten voor zijn rekening (350 euro per ha) en LTO vergoedde de overige 25 procent.
Voorstelrondje
Het werkbezoek dubbelde ook als „voorstelrondje” voor de nieuwe gedeputeerde en de boeren van onder andere LTO Noord regio West. Hoogendijk zegt vertrouwen te hebben in de voormalig gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Economie. „Ze is dan wel nieuw als landbouwgedeputeerde, maar ze is al vier jaar gedeputeerde geweest. En ze wilde deze portefeuille graag hebben. Dus ik sta er wel positief tegenover. Ze is geïnteresseerd en volgens mij heeft ze het hart op de goeie plek. Maar dat is alleen een eerste indruk, hè. Je weet nooit wat er in het provinciehuis gebeurd.”