Fotoserie: Spontaan Schiphol-protest na teleurstellende Statenvergadering Noord-Holland
Reden voor het vervolgprotest was de teleurstellende Statenvergadering. Tijdens deze Statenvergaderingen hebben de Statenleden geen toezeggingen gedaan omtrent de stikstofproblematiek maar enkel verwezen naar 1 december, de deadline die politiek Den Haag aanhoudt om met noodmaatregelen te komen tegen de stikstofimpasse. De Statenleden hebben ermee ingestemd om eerst dit beleid af te wachten voor er inhoudelijk wordt gediscusseerd over de toepassing ervan in Noord-Holland.
Statenvergadering
Dit mede naar aanleiding van het advies van gedeputeerde Esther Rommel. Zij adviseerde Statenleden om nog geen moties in te dienen. Deze konden wel aangehouden worden zodat deze klaar zijn voor stemming bij toekomstige Statenvergaderingen. Dit suggereerde de politicus om eerst af te wachten hoe de landelijke stikstoflijn er uit komt te zien. Rommel neemt zitting in dit landelijk orgaan net als minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister-president Mark Rutte. Het advies om de moties aan te houden werd door het gros van de fracties overgenomen.
Duits model
Forum voor Democratie in de persoon van Statenlid Ivo Mantel en het CDA in de persoon van Willemien Koning-Hoeve volgden dit advies niet op. Zij probeerden met verscheidene moties het startschot te geven voor het vormen van het Noord-Hollandse stikstofbeleid. Zo opperde Mantel de suggestie om het onderzoek naar het Duitse stikstofmodel en de mogelijke implementatie ervan in Noord-Holland te starten. Deze motie werd verworpen na enkel steun te hebben ontvangen van de fractie van PVV en 50+/Partij van de Ouderen. Ook diende de FvD de motie in om de mogelijkheid tot extern salderen te onderzoeken. Mantel stelde voor dat het voor bouwbedrijven mogelijk moet zijn om de latente ruimte van veehouderijen te huren. Volgens gedeputeerde Rommel onderzoekt het landelijk orgaan momenteel deze optie. De motie werd verworpen.
Kop op landelijk beleid
Ook de moties van het CDA werden verworpen, zoals het instellen van een drempelwaarde van stikstofdepositie, het loskoppelen van fosfaat- en dierrechten en ammoniakuitstoot en het garanderen van het uitblijven van verdere Natura 2000-uitbreiding. Ook opperde Koning-Hoeve via een motie dat er geen 'kop op landelijk beleid' moet komen. Dat betekent dat Noord-Holland geen strengere regelgeving zou moeten hanteren dan de (nog te komen) landelijke lijn.
Tot verbazing van Koning-Hoeve, schaarde VVD zich niet achter de standpunten van het CDA. In het bijzonder het voorstel om een 'kop' tegen te gaan, zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. „Het is heel teleurstellend dat ze (VVD) niet op die manier achter hun boeren gaan staan want die bepalen natuurlijk voor een groot deel het platteland en de vitaliteit van het platteland. Gezinsbedrijven die opgebouwd zijn kun je niet op deze manier in de kou laten staan.” VVD heeft herhaardelijk laten weten dat zij zich scharen achter gedeputeerde Rommel; eerst moet de landelijke lijn worden bepaald.
De enige motie die werd aangenomen, was er een van coalitiepartijen VVD, PvdA, GroenLinks en D66. De motie omvatte het toepassen van het landelijke stikstoflijn in Noord-Holland. Hoewel vergelijkbaar met de 'kop'-motie van CDA, stemde CDA niet mee met deze motie. Volgens Koning-Hoeve was het ontbreken van de zin dat er 'geen kop op landelijk beleid' zou komen randvoorwaardelijk voor CDA-steun.
Schiphol
Ad Baltus, melkveehouder en lid van de organisatie 'Boeren in Actie Noord-Holland', bevestigt dat een deel van de demonstrerende boeren bij Schiphol tot de colonne hoorde die eerder die dag protesteerde bij het provinciehuis. Daar stonden de boeren om een petitie te overhandigen aan Commisaris van de Koning Arthur van Dijk.
Baltus schetst dat het protest bij het provinciehuis van 11 november, net als de voorgaande protesten op het thuisgebied van de provincie, aan dovemansoren waren gericht. De onvrede die dit opriep bij een deel van de (voornamelijk jonge) boeren, mondde uit in het voorstel om Schiphol met de trekkers aan te doen. Het voornemen om te protesteren bij het vliegveld maakte geen deel uit van de protestplanning, maar is spontaan geboren.
Hoeveel boeren er uiteindelijk bij Schiphol hebben gedemonstreerd is onduidelijk. Wel lijkt de actie van korte duur te zijn geweest en is de manifestatie, volgens de politie en marechaussee, rustig verlopen.