FDF en Agractie afwezig tijdens bouwprotest
Beide boerenprotestorganisaties spreken vandaag (afzonderlijk) met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Mark van den Oever, voorman Farmers Defence Force zegt te hopen dat Schouten en FDF tot elkaar kunnen komen. De materie die de protestorganisatie en de minister bespreken, beperkt zich niet tot alleen stikstof, Natura 2000-gebieden en emissiearme stalsystemen. „Ook over de nertsenfokkers, natuurlijk, en over gewasbeschermingsmiddelen. En het terugdringen van de veestapel,” zegt Van den Oever.
Deze behoren tot de eisen van de eerste protestactie van Farmers Defence Force, die op 1 oktober in samenwerking met Agractie werd georganiseerd:
- Geen kabinetspunt betreffende rapport Commissie-Remkes zonder overleg met alle sectorale belangenbehartigers.
- Geen vee inleveren - geen verplichte onteigening
- Geen rekenmodellen
- Toelatingsbeleid moet gebaseerd worden op objectief en wetenschappelijk onderzoek
- Kostendekkende prijzen
- Afdoende compensatieregeling voor nertsenhouders
- Europees beleid moet leidend zijn
- Geen oneerlijke handelsakkoorden
- Einde aan oneerlijke handelspraktijken
Bouwprotest
Mensen werkzaam in de bouw ondersteunden de boeren op 1 en 16 oktober tijdens hun protesten in Den Haag. Ondanks dat Agractie en FDF afwezig zijn, betalen individuele boeren in heel Nederland op 30 oktober de dienst terug door ook aanwezig te zijn op het bouwprotest.
Van den Oever heeft de deelnemende boeren opgeroepen om niet gehuld in FDF-kledij of met vlaggen te komen opdagen. „Als er iets gebeurt wat niet door de beugel kan, dan moet dat niet gelinkt worden aan FDF. Het is niet onze actie. Wij handhaven niet, hebben geen controle dus wij willen ook die verantwoording niet hebben.”
Volgens Van den Oever heeft FDF een kleine doch belangrijke rol gespeeld in de organisatie van het bouwprotest. „Wij hebben geholpen met het opbouwen van de structuur. Wij hebben tips gegeven hoe zij hun achterban kunnen bereiken via social media en hebben ze communicatielijnen leren leggen.”
PFAS
Een dag voor het bouwprotest, op 29 oktober, heeft staatsecretaris Van Veldhoven van Milieu laten weten dat ze de normen voor PFAS (een kunstmatige chemische stof) nog voor het einde van het jaar wil verruimen. Een van de eisen van het bouwprotest. „De politiek pakt problematiek rondom PFAS een stuk sneller en sterker op dan de eisen van de boerenprotest. Dat is met twee maten meten. Het is prima dat de politiek de bouw helpt, maar wij boeren zouden ook graag vooruit geholpen worden. Wij kunnen die rek ook goed gebruiken.”
Speech Schouten
Schouten sprak tijdens het bouwprotest op het podium de aanwezige demonstranten toe. „Dit land gaat niet op slot. Dit land gaat door met waar het mee bezig is. Daar hebben we voor gezorgd door de vergunningverlening weer op gang te brengen. Vergunningen kunnen aangevraagd worden, afgegeven worden en daar waar ze niet afgegeven worden, gaan we ervoor zorgen dat het wel gebeurt. Als bij de bouw de stikstofneerslag nul is, kunt u gewoon aan de slag. Voor de situaties waar die hoger is, komt het kabinet met een drempelwaarde. Daar zijn de meeste projecten mee geholpen. En niet alleen de projecten maar ook de bouwers. Mensen die grond aanvoeren, die wegen aanleggen. Dat heeft impact op de hele sector. Dat willen we doen. Dat willen we voor elkaar krijgen. Daar hebben we ook u voor nodig, om aan te geven waar het niet goed gaat zodat we dat vlot kunnen trekken. Zodat jullie de broodnodige woningen kunnen blijven bouwen voor al die mensen die wachten op hun woningen. We zijn aan de slag en blijven aan de slag zodat jullie ook aan de slag kunnen blijven.” De speech van Schouten werd onthaald met veel boegeroep en kreten zoals ‘leugenaar’.