Vanaf vrijdag weer zacht en nat
Dinsdagochtend daalde de temperatuur in de thermometerhut op 1,5 meter hoogte op de officiële KNMI weerstations Eelde en Twente al nipt onder het vriespunt. De komende nachten kan het kwik in Noord- en Oost-Nederland nog een paar graden dalen maar in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland tempert het relatief warme zeewater de afkoeling. Minder koude lucht en bewolking in België tempert de afkoeling in Zuid-Nederland.
Stootblauw
De lage temperaturen in de nacht en ochtend belemmeren de aardappeloogst, aangezien de kans op stootblauw aanzienlijk toeneemt. ‘s Middags en ‘s avonds is het risico op stootblauw dankzij overvloedige zonnestraling veel minder groot. Ondanks de uitbundige zonneschijn raakt de maximumtemperatuur niet verder dan een graad of 10. De temperatuur in de aardappelrug volgt de luchttemperatuur met een vertraging van enkele uren.
Winddroog gras kantje boord
Veel wind staat er niet. Dat maakt het inkuilen van een voldoende (wind)droog product lastig, zeker bij een natte ondergrond en veel grondmist in de ochtend. Door de lage zonnestand droogt het maar een paar uur per dag, ondanks de vrijwel wolkeloze hemel. Het gebruik van een conserveringsmiddel is dan ook geen overbodige luxe.
Vrijdag omslag
Tot en met donderdag houdt het licht winterse weertype met volop zonneschijn, kraakheldere lucht en vorst in de nacht aan. Vanuit het zuidwesten nadert donderdagmiddag een neerslaggebied, waaruit tot en met vrijdag zeker 5-10 mm regen kan vallen. De precieze timing van dit neerslaggebied is nu nog niet nauwkeurig te berekenen. Vervolgens verloopt ook het komend weekend naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk nat.
Aanhoudend wisselvallig
Bovendien stijgt de temperatuur zowel overdag maar vooral ’s nachts naar bovengemiddelde waarden voor de tijd van het jaar met minima van 10 graden. Begin volgende week dienen zich mogelijk weer kortdurende droge perioden aan, maar van dagenlang droog, zonnig en vorstig weer met hoge barometerstanden zoals de komende dagen is waarschijnlijk ook op lange termijn geen sprake.