CDA, VVD en SGP stellen natuurbeleid ter discussie
„De agrarische sector ligt onder vuur maar de komende weken en maanden zal ook het natuurbeleid veel meer onderwerp van gesprek moeten zijn”, stelt Von Martels. Hij vindt ook dat de terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ‘het nodige hebben uit te leggen’ over het gevoerde natuurbeleid van de afgelopen jaren. „Er is binnen Natura 2000 heel veel bos omgezet in kwetsbare natuur. Met welke reden? Op deze wijze heeft er maar liefst 38 procent aan ontbossing plaatsgevonden. Natuurgebieden zijn daardoor kwetsbaarder geworden en dat pakt nadelig uit voor de landbouw.”
Herijking natuurbeleid
Von Martels overweegt mede op basis van het artikel in Agraaf de minister daar ook vragen over te stellen om de urgentie duidelijk te maken. Of er bij de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden fouten zijn gemaakt, moet volgens hem nog blijken. „Dat is een vraag van hoor en wederhoor. Mocht dit wel gebeurd zijn dan is er alle reden om dit mogelijk te herstellen of in te passen bij een herijking van het natuurbeleid. Er lijken in ieder geval bij het toekennen van natuurdoelen aan Natura 2000-gebieden verkeerde keuzes te zijn gemaakt.” Ook vraagt hij zich af of de mensen die die natuurdoelen hebben opgesteld wel bevoegd waren.
Aanwijzingsbesluiten
Harbers geeft aan dat de VVD op landelijk en provinciaal niveau al vaak heeft aangegeven dat het ambitieniveau voor natuur te hoog is en blijft daar de komende tijd aandacht voor vragen. Hij reageert voorzichtiger dan Von Martels en wil eerst afwachten waar minister Schouten mee gaat komen. „Ik heb in de debatten over de LNV-begroting en de stikstofproblematiek de minister gevraagd nog eens met de stofkam door die aanwijzingsbesluiten te gaan om uiteindelijk daarin te kunnen opschonen. Zij heeft de Tweede Kamer toegezegd daarnaar te kijken.”
Natuurdoelen verminderen
Volgens Harbers heeft ook het adviescollege Remkes aangegeven in het vervolgadvies in te gaan op de vraag of de doelen in alle Natura 2000-gebieden nog wel kunnen worden behaald, en welke mogelijkheden er zijn om de aanwijzing van gebieden in te trekken. De VVD vindt dat de overheid, als dat advies er is, alle mogelijkheden moet benutten om daartoe over te gaan. „Vandaar ook nu al onze vraag aan minister Schouten om pro actief, in afwachting van dat advies, over te gaan tot inventarisatie waar het knelt met de Natura 2000-doelen. We weten overigens wel uit het verleden, van een vergelijkbare inspanning tijdens kabinet Rutte 1, dat dat een ingewikkelde operatie is die goed onderbouwd moet worden. De eerste stap is dat de minister de Tweede Kamer heeft toegezegd er voortdurend naar te kijken en ook voor de gebiedsgerichte aanpak die de provincies moeten maken expliciet de vraag mee te nemen welke doelen behaald moeten worden en of daar aanvullende nationale wensen zijn, waarin opgeschoond kan worden.”
Harbers verwijst ook nog naar de evaluatie van de doelen van Natura 2000-gebieden. De VVD hoopt dat de informatie die daaruit beschikbaar komt ook kan bijdragen aan het verminderen van de instandhoudingsdoelen.
Motie SGP
Hans Maljaars, beleidsmedewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, laat weten dat zij in het verleden LNV herhaaldelijk gevraagd hebben om de onderbouwing van de selectie en aanmelding van gebieden. „Uiteindelijk moest toenmalig staatssecretaris Henk Bleker erkennen dat ze die onderbouwing gewoon niet op schrift hebben... Dubieus. Maar daar hebben we op dit moment eerlijk gezegd niet zoveel aan. Als je gebieden zou willen afmelden, kost dat tijd en kan ik voorspellen dat Brussel daar echt niet zomaar in mee zal gaan. Sterker nog: we hebben lang geageerd tegen aanmelding van Polder Stein als nieuw Natura 2000-gebied. Met een goed verhaal en aangenomen motie. Brussel dreigde met een inbreukprocedure, al dan niet op aangeven van natuurclubs. Nu gaat LNV toch aanmelden.”
De SGP ziet meer in aanpassing van de doelstellingen en aanpassing van de selectie van te beschermen Natura 2000-habitattypen en soorten bínnen een gebied. „Brussel geeft ruimte voor meer prioriteitstelling. Artikel 6.3 van de Habitatrichtlijn beperkt zich tot de 'natuurlijke kenmerken' van een gebied. Dat zijn niet alle aanwezige Natura 2000-habitattypen en soorten zoals Nederland nu doet voorkomen, maar de habitattypen en soorten waarvoor een gebied belangrijk is. We zien hier kansen, maar vooralsnog ligt er een taboe op. We hebben in het verleden amendementen ingediend en nu, bij stikstofdebat weer een motie. Ik ben benieuwd of we komende dinsdag steun krijgen van coalitiepartijen.”