Ervaring opdoen met lisdodde in praktijkcase Krimpenerwaard
De gemeente Krimpenerwaard, de provincie Zuid-Holland, Woningcorporatie Qua Wonen, Duurzaam Door en ORG-ID (adviesbureau) slaan de handen ineen voor dit project. Ze vormen een ‘initieel opgaveteam’ dat met elkaar en met anderen aan de slag gaat om aan de hand van de praktijkcase een plan te maken voor lisdodde als bouwgrondstof. Hiermee willen de partijen bijdragen aan de ontwikkeling van lisdodde als product.
Veenweide
Het team ziet kansen in de doorontwikkeling van natte teelten in de veenweide. Op verschillende plekken in de veenweiden wordt al ervaring opgedaan met de teelt van lisdodde. Bijvoorbeeld op plekken waar de bodemdaling moet stoppen of vertraagd moet worden. De provincies in West-Nederland sturen in hun bestuursakkoorden ook aan op alternatieve teelten in plaats van melkveehouderij. Echter moet er dan wel voldoende vraag zijn naar het product, deze praktijkcase richt zich daar op.
Meest geschikt
De lisdoddeteelt lijkt het meest geschikt als natte teelt voor het veenweidegebied. Dat concluderen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut in het onderzoek ‘Natte teelten voor het veenweidegebied’. De onderzoekers hebben de eigenschappen van lisdodde vergeleken met de eigenschappen van riet, miscanthus (olifantgras) en wilg.