Vruchtbaarheid: U bent de sleutel tot succes!

Invloeden vruchtbaarheid
Het management rondom de droogstand en na het afkalven is van cruciaal belang voor een goede vruchtbaarheid. Na het afkalven komt een koe in de negatieve energiebalans (NEB). Het is zaak dat ze hier zo snel mogelijk uit komt, ze kan hierdoor anders slepende melkziekte krijgen. De negatieve energie balans is een periode aan het begin van de lactatie waarin het voeropnamevermogen van een koe meestal niet in staat is om aan de snelle stijging van de energiebehoefte te voldoen. Melkkoeien overbruggen het energietekort door hun lichaamsreserves aan te spreken. Dit leidt ertoe dat er te veel conditie verval optreed. Door een te sterke NEB kan de activiteit van de eierstokken afnemen waardoor er geen eisprong ontstaat. Er word dan een cyste gevormd op de eierstokken. Hierdoor laat een koe geen tochtverschijnselen zien of is ze onregelmatig tochtig. Let op de koeien met een ketose attentie of eiwit <3,00% op de MPR, die kunnen slepende melkziekte hebben.
Om uw koeien snel uit de negatieve energie balans te krijgen is het noodzakelijk om genoeg glucogene energie te voeren uit bijvoorbeeld mais, tarwe of gerst. Ook zou u onze Topstartbrok kunnen gebruiken ter ondersteuning van uw verse koeien. Deze bevat ook veel glucogene energie.
Naast de negatieve energie balans zijn er ook andere management factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Denk aan pensverzuring, mycotoxines (schimmels) in het voer of infectieziekten zoals BVD, IBR, salmonella of neospora.
Naast alle bovengenoemde invloeden op de vruchtbaarheid moeten er ook voldoende mineralen, spoorelementen en vitaminen worden gevoerd. Veel sporenelementen zijn betrokken bij enzym en hormoonvorming en daarom van invloed op de vruchtbaarheid. Tip: start eerst om met behulp van kengetallen inzicht te krijgen in de vruchtbaarheid op uw bedrijf! Dat biedt aanknopingspunten ter verbetering.