Hittegolf 2019: Terugblik gevolgen op melkproductie en -gehaltes

In tabel 1 is te zien dat op het moment dat de temperatuur vanaf 22 juli ging stijgen, de melkproductie (24 uurs gemiddelde) nog enkele dagen op peil bleef, maar vanaf de heetste dag (25 juli) zakte als een baksteen. Daarna schommelde zowel de temperatuur als de hoeveelheid melk, maar bleef de melk gemiddeld iets achter ten opzichte van voor de hitte. Dit komt met name door (veel) te weinig (ruw-)voer opname.
Het eiwit% begon eigenlijk gelijk al ietsjes te zakken tijdens de temperatuurstijging (zie tabel 2), met een flinke daling van 0,12% eiwit de dagen erna. Verder is duidelijk te zien dat het lang duurt voordat het eiwit% weer enigszins op het oude niveau is. Ook dit is te verklaren vanuit een minder voeropname en door minder ruw eiwit benutting door mindere penswerking. Als gevolg hiervan steeg het ureumgetal tijdens deze hitteperiode met 4 punten (zie tabel 4) en daalde het pas weer enkele dagen erna.
Tijdens deze eerste hittegolf bleef het vet% eerst redelijk gelijk (zie tabel 3) en steeg het na de heetste dag met 0,1%. Daarna bleef het nog enkele dagen hoger. Dit is te verklaren vanuit lichaamsvet verbranding bij te lage voeropname.
Tijdens de tweede hittegolf van 23 tot en met 28 augustus hebben we vergelijkbare resultaten gezien op de melkproductie en -gehaltes. Kortom, flinke gevolgen door hitte, waarbij het met name de kunst is om de koeien aan het vreten te houden!