Social media als basis van ‘Agractie’
Analyse: ‘Boeren herken je aan eelt op hun handen’
Dat heeft voor- en nadelen. Dankzij de social media groeide de bekendheid van de actie razendsnel. Ook kregen allerlei suggesties en ideeën zo heel snel een groot bereik. Denk bijvoorbeeld aan het idee om (naar voorbeeld van Duitsland) overal groene kruizen in het land te plaatsen. Een ander geopperd idee, waarvan het succes nog afgewacht moet worden, is om op elke boerderij de Nederlandse vlag 1 oktober ondersteboven op te hangen bij wijze van protest.
Weer een ander idee van Boeren van Nederland is om zoveel mogelijk speelgoedtrekkertjes mee naar Den Haag te nemen en die aan de Speelgoedbeurs te overhandigen. Die kan ze daarna uitdelen aan kinderen in arme gezinnen met weinig geld voor speelgoed. Ook positief was een suggestie om het Malieveld na afloop van de actie keurig opgeruimd achter te laten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de klimaatdemonstratie vorige week. Sommige boeren boden zich prompt aan om het hele Malieveld woensdag even om te ploegen en opnieuw in te zaaien.
‘Sla-knagers’
Social media heeft ook een andere kant; geruchten en beweringen, soms nergens op gebaseerd, worden razendsnel verbreid en krijgen ook snel een groot publiek. Zo zijn er de bekende heethoofden die aankondigen dat ze met een volle giertank langs de ministeries gaan rijden om die de volle laag te geven. Of die volle giertanks willen inzetten als de ME op het Malieveld in actie zou komen.
Ook wordt er veel gewaarschuwd voor tegendemonstranten in Den Haag, bijvoorbeeld uit de vegetarische of veganistische hoek, meestal omschreven als ‘sla-knagers’. Vergelijkbaar is het onbevestigde gerucht dat dierenactivisten juist op 1 oktober ergens in het land nieuwe acties en stalbezettingen zoals in Boxtel plannen. ‘Zorg voor een goede back-up thuis als je naar Den Haag trekt’, was het advies dat sowieso geen kwaad kan.
Verder was er het onbevestigde gerucht dat de politie vorige week al bezig zou zijn om sleutels bij loon- en mechanisatiebedrijven op te vragen zodat eventueel geparkeerde trekkers van het Malieveld verwijderd kunnen worden.
Infiltranten politie
Een heel ander gerucht, bijna een complottheorie, was dat de politie dinsdag infiltranten gaat inzetten. Deze ‘agent-provocateurs’ zouden zich onder de boeren mengen om zo de actie in diskrediet te brengen. ‘Ze lopen in koppeltjes van twee maar ze zijn altijd met zes tot acht personen en hebben een iPhone-kabeltje in de oren,” zo meldt iemand met grote stelligheid. Velen vinden dat ‘totale bangmakerij’ omdat het voor de politie geen enkele nut zou hebben om zoiets te doen.
Ook de organisatie van Agractie roept bijna dagelijks alle deelnemers op om zich aan de regels te houden, zich niet te laten provoceren door tegendemonstranten (die op een heel andere plek in Den Haag bijeen komen) en er gezamenlijk voor zorgen dat eventuele heethoofden onder de verwachte duizenden actievoerders op hun gedrag aangesproken worden.
Celgetal
Sommigen hebben wel een oplossing voor deze infiltranten; gewoon vragen aan ‘verdachte mededemonstranten’ wat bijvoorbeeld een celgetal is. Weten ze dat niet, dan zijn het geen boeren en kun je ze ontmaskeren, zo klinkt het in de app-groepen. Waarna anderen erop wijzen dat bijvoorbeeld akkerbouwers dat misschien ook niet weten. Ook daar is een oplossing voor; controleer gewoon de handen. Alleen als daar eelt op zit, dan zijn het boeren…
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek