NK Veebeoordelen voor het eerst naar Hoornaar
De kruisbestuiving tussen een fokveedag en het NK veebeoordelen lijkt voor de hand liggend. Maar waarom zoekt NAJK nu pas voor het eerst een dergelijke samenwerking op? „Het wordt steeds moeilijker om plekken te vinden waar we dit soort activiteiten kunnen organiseren”, zegt projectorganisator van NAJK Anne Vollering. „Het NK Veebeoordelen midden in een stad stuit steeds meer op verzet van dierenactivisten en de ene gemeente is makkelijker met het verstrekken van een vergunning dan een andere. Dus we zochten naar een plek waar we de toekomst van het kampioenschap wat zekerheid konden geven. Door de connecties van medeorganisator CRV kwamen we uit op de fokveedag van Hoornaar.”
Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat het NK volgend jaar ook in Hoornaar zal plaatsvinden. Tweejaarlijks vindt er de keuring van de Blauwbonten plaats in Hoornaar en dit jaar is deze bewuste keuring afwezig. Het kampioenschap vult dit gat in de programmering op, maar volgend jaar staan de Blauwbonten waarschijnlijk weer op de planning.
Animo
De jonge „koeiengekken” die zich hebben geplaatst voor het Nationale Kampioenschap hebben dat gedaan door goed te presteren in de regionale voorrondes. Deze worden georganiseerd door provinciale afdelingen van de Agrarisch Jongeren Kontakten en fokkertijstudieclubs. Elke provincie levert drie (Zeeland) tot en met twaalf deelnemers (Overijssel/Flevoland). Alleen Limburg en Groningen hebben geen deelnemers geleverd. „In Limburg is er te weinig animo voor wedstrijden veebeoordelen, helaas. Maar dat kan zo weer omslaan. Groningen is bijvoorbeeld wel weer gestart met de regionale wedstrijden, maar het was te kort dag om deze te organiseren voor het kampioenschap.” Het teruglopende aantal boeren is volgens Vollering een van de redenen waardoor het beoordelen van vee aan populariteit verliest.
Economisch voordeel
Volgens Vollering is het wel van meerwaarde om vee te kunnen keuren. „Als je weet waar je naar moet kijken bij een koe; als je weet wat een goede uier is, kan zien wanneer een koe goed op zijn benen staat, dan kan je daar economisch voordeel uithalen voor je bedrijf.”
Opzet
Tijdens de 107e editie van Boerenlandfeest Fokveedag Hoornaar zullen de 64 deelnemers meedoen aan het kampioenschap, dat sinds 1952 wordt georganiseerd. De eerste ronde is een schriftelijke voorronde waarbij de deelnemers vijftien rood- en zwartbonte koeien keuren. De scores van de kenners worden dan vergeleken met de beoordelingen van een jury, bestaande uit een selecteur van CRV en een boerenjurylid. De vijftien deelnemers met de minste afwijkingen van de juryrapporten, gaan door naar de finale. Daar zullen de finalisten naast een soortgelijke schriftelijke toets ook hun keuzes mondeling moeten toelichten. De nummers 1, 2, 3 en de beste nieuwkomer krijgen een prijzenpakket van DeLaval. Het pakket van de winnaar bevat onder andere een snoerloos veescheerapparaat. Daarnaast krijgt de winnaar een beker.