Nieuwe rol voor Noord-Hollandse boeren bij Natuurnetwerk Nederland
Betrokken partijen, waaronder LTO Noord hebben samen en met experts de knelpunten en de kansen onderzocht, die het stoppen van de subsidie met zich meebrengt. Na een verkenningsjaar zijn er nu afspraken gemaakt om samen de natuur in Noord-Holland te verbeteren. Gedeputeerde Staten gaan deze afspraken voorleggen aan Provinciale Staten.
Drie gebieden
„In het huidige agrarisch natuurbeheer is de agrarische bedrijfsvoering leidend”, weet gedeputeerde Esther Rommel van Natuur en Landschap. „Binnen het Natuurnetwerk Nederland willen we de natuur voorop gaan stellen. Ik ben heel blij dat we, na een jaar van gesprekken voeren, nu overeenstemming hebben. In de drie proefgebieden (Eilandspolder-West, Mijzenpolder en het Wormer- en Jisperveld, red.) gaan we, samen met alle betrokkenen, natuur maken en leren welke oplossingen succesvol kunnen zijn. Daarna hebben we de mogelijkheid om die in de hele provincie toe te passen.”
Bedrijfsvoering richten op natuur
De partijen gaan eind 2019 – LTO Noord, provincie Noord-Holland, agrarische collectieven en terreinbeheerders - gaan met de proeven starten. Binnen een halfjaar wordt met de ondernemer bekeken wat nodig is om de natuur op zijn of haar perceel te verbeteren. ‘Dat kan bijvoorbeeld zijn door een agrarisch bedrijf om te zetten naar een bedrijf waarvan de bedrijfsvoering zich meer richt op natuur, met particulier natuurbeheer of erfpacht. Ook verkoop van grond, ontpachting of bedrijfsverplaatsing om ergens anders het bedrijf voort te zetten kan een oplossing zijn. Daarnaast kan worden gekeken of agrariërs in aanmerking kunnen komen voor ‘duurzaam agrarisch natuurbeheer met natuurafspraken’, aldus de provincie.
Langdurige overeenkomsten
‘Deze nieuwe mogelijkheid houdt in dat de boer een verbintenis aangaat van 12-jarig agrarisch natuurbeheer, met een aanvullende langdurige overeenkomst waarin specifieke natuureisen staan – bijvoorbeeld over de hoeveelheid mest die op het land mag worden uitgereden en de hoogte van het grondwaterpeil’, zo schrijft Noord-Holland. ‘Ook worden afspraken gemaakt over de samenwerking tussen natuurbeheerders, agrariërs en de provincie. Dat gaat meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor weidevogels opleveren.’
NNN
Het Natuurnetwerk Nederland is een samenhangend netwerk van natuurgebieden in Nederland. Door uitbreiding van het NNN wordt de biodiversiteit behouden en versterkt. De basis van het Natuurnetwerk Nederland is de al bestaande natuur, zoals duinen, heiden, bossen, meren en landgoederen. Aanvullend hierop worden nieuwe natuurgebieden ontwikkeld, bijvoorbeeld op gronden die eerst voor landbouw gebruikt werden. Er zijn landelijke afspraken gemaakt dat het NNN in 2027 af moet zijn.