Boeren Ronde Hoep vrezen bij noodoverloop tussen wal en schip te raken
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/18/534/koeien-_weiden-_waterkant-_sloot-_hitte-_gras-_inkuilen_e_m_3.-detail.jpg)
Dat gebeurt uiteraard alleen in een noodsituatie als de Amstel boven de boorden uit stijgt en Amsterdam onder water dreigt te lopen. Hoewel de boeren geen enkel bezwaar hebben dat hun polder tijdens een watersnood onder water komt te staan, vinden ze het niet fraai dat de overheden weigeren keiharde garanties te geven dat alle schade aan polder, bedrijfsgebouwen en installaties onder elke omstandigheid volledig vergoed wordt.
Alle schade vergoed
Bovendien vinden de boeren dat er door het waterschap Amstel, Gooi en Vecht teveel beknibbeld wordt op het budget voor beschermende maatregelen. Veehouder Mart Kea zei na de rechtszaak dat in 2009 en 2010 goede afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende overheden en gebruikers van de polder. Daarbij was afgesproken dat alle schade als gevolg van een inundatie zou worden vergoed. Verder was er 10 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de waterinlaat in de Amsteldijk en een reeks beschermende maatregelen, zoals dijkjes rond boerderijen, bedrijven en installaties.
Afspraken verwaterd
„Alleen in 2014 kwamen er opeens andere geluiden”, zei Willem Aalders, buurman van Kea. „Toen kwam het waterschap met het verhaal dat het schap alleen 100 procent schade vergoed als er niet meer dan 2,4 miljoen kuub Amstelwater in de polder wordt gelaten. Als het meer wordt dan is er sprake van een nood- of rampsituatie en zijn, of de provincie Noord-Holland, of het Rijk, of allebei aansprakelijk. Daarmee zijn de afspraken uit 2010 flink verwaterd. Want de bedoeling was dat er één overheidsloket voor de schaderegeling zou komen en nu is het weer verdeeld en niet duidelijk waar de bewoners, gebruikers en ondernemer in de polder terecht kunnen.”
Politieke beslissing
Een woordvoerder van Stichting De Hoep zei tijdens de zitting dat het een pure politieke beslissing van het waterschapsbestuur was om in het budget voor het project te snijden. „Eerst was er 10 miljoen euro beschikbaar voor waterinlaat en beschermende maatregelen. Daarna werd er 5 miljoen afgehaald om een gat om de begroting te dichten en nu is er nog maar 4 miljoen euro over, waarvan 2 miljoen euro voor het waterinlaatwerk en slechts 2 miljoen euro voor beschermende maatregelen. Dat is toch onbehoorlijke bestuur.”
De woordvoerster van het waterschap ontkende met klem dat er in het budget De Ronde Hoep is gesneden. „Pas als het bestemmingsplan voor waterinlaatproject onherroepelijk is komt er weer geld op de begroting voor het project. En dat is voldoende voor alle werkzaamheden en maatregelen. Maar we nemen uiteraard alleen beschermende maatregelen als die de te beschermende belangen rechtvaardigen.”
Scheef bord
Veehouder Kea merkte daarover op dat niet iedereen in de polder zoveel mogelijk beschermende maatregelen wil. „De polder is een soort bord dat een beetje scheef ligt. Het zuiden ligt lager dan het noorden. Een paar boeren in het noorden vonden meer beschermende maatregelen niet nodig. En bewoners in de polder waren ook tegen. Zij vrezen hun uitzicht kwijt te raken als er meer dijkjes in de polder komen. Zij gaan ervan uit dat toch alle schade vergoed wordt als de polder onder water komt. Maar wij veehouders willen ook tijdens inundatie door kunnen gaan met ons bedrijf en daarvoor zijn die dijken om de bedrijven en stallen bedoeld.”
Overigens behandelt de Raad van State komende woensdag de bezwaren tegen het bestemmingsplan voor de waterinlaat. Uitspraak over de schaderegeling en beschermende maatregelen volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen