Natter wordt het niet in september
Het hogedrukgebied dat daarvoor verantwoordelijk is verliest begin volgende week echter weer terrein, waardoor de stroming noordelijk wordt en de temperatuur onder normale waarden voor half september duikt. Overdag wordt het niet veel meer dan 15 graden, ’s nachts dreigt nachtvorst. Deze week vroor het op een enkele plaats in Oost-Nederland ook al aan de grond, maar de afgelopen nacht verliep met een minimumtemperatuur van 17,5 graden op veel plaatsen juist recordwarm voor de tijd van het jaar. Vanaf de tweede helft van volgende week koerst het hogedrukgebied boven de Britse eilanden richting de Oostzee, waardoor de kans op nazomer en (ver) bovengemiddelde temperaturen juist weer toeneemt.
Ondanks droogte modder op de weg
Hoewel de temperatuur flink schommelt en niet precies is in te schatten op de langere termijn, is het wel vrijwel zeker dat er de eerstkomende 10 tot 14 dagen heel weinig regen valt. Lagedrukgebieden krijgen geen kans. Uitstekende omstandigheden om te oogsten. Hoewel het dus tijdens de oogst niet modderig wordt bestaat er toch altijd risico voor het verkeer door grondresten op de weg, waarschuwen landbouworganisaties. Ook prima omstandigheden om te weiden, al valt de smakelijkheid door kroonroest en tegenvallende groeisnelheid tegen. Op veel plaatsen is er dan ook nog geen dik pak septembergras gegroeid om onder ideale nazomer omstandigheden te oogsten.
Ruwvoertekort komt scherp in beeld
Maar de droge weersverwachting betekent wel dat volgende week september de maisoogst kan gaan losbarsten en de ruwvoerbalans wordt opgemaakt. De afgelopen week steeg het drogestofpercentage gemiddeld met 3 procent, blijkt uit cijfers van Agrifirm. Grote kans dat er een levendige handel in gras en mais tussen de verdroogde zandgronden en de veel minder droge gebieden, soms op korte afstand, gaat ontstaan.