Veehouders Krimpenerwaard vechten terug tegen ‘trucs’ natuurontwikkeling
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/16/598/distel_sr.-detail.jpg)
De agrariërs vinden dat de betrokken overheden en natuurorganisaties eerst maar eens hun gronden tegen een redelijke prijs moeten aankopen, voordat ze met het ontwikkelen van natuur op en rond hun landerijen beginnen. Want die natuurontwikkeling (of de verwaarlozing van weidegronden, zoals de boeren het ervaren) levert volgens hen nu al fikse beperkingen in hun bedrijfsvoering op.
'Langzaam uitgerookt'
Officieel kan de natuurontwikkeling pas plaats vinden als de gronden zijn aangekocht, dan wel onteigend. En dat kan pas als het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van ruim 2.000 hectare veenweide-natuur onherroepelijk (na einduitspraak Raad van State) wordt. Maar de praktijk is anders dan het papier wil doen geloven, zeiden de agrariërs. „Wij hebben nu al heel veel last van distels op onze weidegronden, omdat op de natuurgronden om onze landerijen heen geen onderhoud plaats vindt. En onze koeien mijden de plekken met distels. De provincie Zuid-Holland en het Zuid-Hollands Landschap zouden dat onderhoud moeten doen. Maar die hebben daar helemaal geen geld voor over. Verder is het grondwaterpeil hier en daar al stiekem verhoogd, terwijl dat ook pas zou gebeuren als onze gronden zijn aangekocht, of onteigend. Zo worden wij langzaam maar zeker uitgerookt. Ze hopen dat we het allemaal zat worden en vrijwillig vertrekken. En zo kunnen zij onze gronden voor een schijntje opstrijken”, zei veehouder en -handelaar F. van Vliet bij de Raad van State.
Bierkaai
De agrariërs hebben het gevoel dat ze tegen de bierkaai vechten, tegen een overheidsmacht, waartegenover je als individuele boer machteloos staat. De melkveehouders, voelen zich vooral zwaar gepiepeld door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Die zou de boeren met boetes en kortingen op toeslagen flink de duimschroeven aandraaien. „Als RVO vindt dat er ergens natuur is maar de weide heeft nog gewoon een agrarische bestemming dan krijgen we toch flinke boetes of een inhouding op onze toeslagen als we het land gewoon agrarisch gebruiken”, zei een agrariër.
'RVO mag geen boete opleggen'
Volgens rechter en staatsraad Dick Slump zou dat niet mogen. „Zelfs als uw weiland een natuurbestemming krijgt, kunt u het onder het overgangsrecht nog gewoon agrarisch blijven gebruiken. Daar zou RVO geen boete voor mogen opleggen.” De boeren legden vervolgens uit dat de RVO heel anders te werk gaat en veelal direct forse boetes oplegt. „Dan moeten wij weer naar de rechter om die boete aan te vechten en dat kost heel veel tijd en geld. Dus staan we gelijk al op achterstand”, aldus een andere woordvoerder van de agrariërs.
Gemeente ontkent
De raadsman van de gemeente Krimpenerwaard ontkende dat er al met natuurontwikkeling op en rond de nog niet aangekochte percelen is begonnen. Ook beloofde hij dat de veehouders gewoon door konden gaan met hun gewone bedrijfsvoering. De veehouders hadden weinig vertrouwen in de gemeentelijke woorden. In ieder geval hopen de agrariërs dat de Raad van State het plan in de ijskast zet of in ieder geval de natuurbestemmingen op hun percelen en die daarom heen liggen. Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel