Burenruzie leidt tot grote stress bij veehoudersfamilie Blokland
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/16/082/melkvee-melkkoeien-_koeien-_wei_s_r.-detail.jpg)
Daar probeerde Schalkwijk een nieuw dwangsombesluit tegen de deur onderuit te halen. Maar al snel stelde rechter en staatsraad Paula van der Beek-Gillissen vast dat de dwangsom na het dichttimmeren van de deur zijn angel heeft verloren. Kortom, de melkveehouder hoeft niet bang te zijn dat hij voor deze dwangsom nog duizenden euro’s zal moeten betalen. Aanvankelijk had Schalkwijk een deur tussen de twee woningen gemaakt om de bovenverdieping, waar zijn kantoor zit, te kunnen bereiken. De gemeente wilde dat per se niet en eiste een volledige scheiding tussen de bedrijfswoningen. De ene woning is bedoeld voor de bedrijfsopvolger, zijn dochter, en de ander voor Schalkwijk zelf, de zogenoemde ‘rustende boerwoning’. Intussen heeft de gemeente wel een vergunning verleend voor een buitentrap, zodat Schalkwijk zijn kantoor op de bovenverdieping kan bereiken. Daarover loopt nog een procedure die is aangespannen door buurman Henk Ronner. Die eist dat de trap alsnog verwijderd wordt.
Bloklandaffaire
Het botert al jaren niet tussen beide buren. Het slepende conflict staat bekend als de Montfoortse ‘Bloklandaffaire’. Daarbij bestoken beide buren elkaar met rechtszaken. Twee jaar geleden nog bepaalde de Raad van State dat er geen tweede volwaardige bedrijfswoning bij de veehouderij gebouwd mag worden. Wel mocht de bestaande woning worden gesplitst in een bedrijfsopvolgwoning en een rustende boerwoning. De woningen moesten niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk gescheiden worden. Vandaar dat de gemeente een verbindingsdeur dicht wilde hebben. En dat is deze zomer gebeurd. Tijdens de rechtszaak in Den Haag ging het eigenlijk alleen nog maar om de vraag wie de proceskosten van Schalkwijk moet betalen. Schalkwijk vindt dat de gemeente veel eerder had kunnen vaststellen dat de deur was dichtgemaakt en daarna de dwangsom had kunnen intrekken. Dat is niet gebeurd, waardoor hij zich gedwongen voelde opnieuw naar de Raad van State te stappen. Volgens de gemeentewoordvoerster van Montfoort is het Schalkwijks eigen keuze geweest om de rechtszaak aan te spannen.
Kogelgaten
Overigens is Schalkwijk niet blij met de handelwijze van de gemeente, de politie en de burgemeester. Die treden volgens hem te laks op tegen bedreigingen aan zijn adres. Schalkwijk zei na afloop van de rechtszaak dat begin januari zijn veestal met een zwaar kaliber geweer is beschoten. ‘Er zaten allemaal kogelgaten in de stalwand, maar de politie wilde het niet geloven. De politie weigerde aanvankelijk zelfs een aangifte van de aanslag in ontvangst te nemen en wilde ook geen forensisch onderzoek doen. Pas nadat wij zelf een onafhankelijk forensisch onderzoek wilde uitvoeren deed de politie dat zelf alsnog, maar wel een maand later. Daarbij zijn negen kogels gevonden. Maar het uiteindelijke rapport mochten wij niet inzien. De burgemeester en politie deden niets anders dan het incident bagatelliseren. Maar wij zitten wel onder de stress en onzekerheid. Wie heeft het gedaan? Ik weet het niet, ik heb alleen vermoedens. En de dreiging blijft,’ aldus Schalkwijk.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel