Samenwerking loonbedrijven Groene Hart met blik op de toekomst
Volgens Dammie van der Poel, eigenaar van Gebr. Van der Poel schoot het bij het bedrijf tekort aan kennis over de bodem. „We merkten dat het aan kennis over de bodem ontbrak. Dat bleek bij de anderen ook zo te zijn. We weten allemaal wel dat we geen diepe sporen moeten rijden in het land, maar hoe het precies zit met de bodem, dat weten wij ook niet.”
Bodemkracht
Met de samenwerking gaan de bedrijven gezamenlijk een onafhankelijke bodemdeskundige inhuren. „We kunnen samen met deze deskundige boeren helpen en adviseren over hoe om te gaan met de bodem. Het is wel duidelijk dat we de afgelopen jaren niet goed om zijn gegaan met de bodem en dat wordt de komende tijd steeds belangrijker”, licht Van der Poel toe. „Kijk, er zijn genoeg adviseurs over bijvoorbeeld voer voor koeien, maar wij denken dat we boeren ook kunnen helpen met advies over hoe om te gaan met de bodem. Dat kan efficiënter en wij denken dat daar meer af te halen valt.”
Bodemkwaliteit
Volgens Van der Poel is het duidelijk dat gewassen door kunstmest wel gaan groeien, maar dat dat de bodem uitput. „De bodemdeskundige kan ons dan advies geven over hoe we goed met de bodem en het land om moeten gaan”, zegt Van der Poel. „Het kan zijn dat dat op andere manier moet. Die informatie kunnen we dan ook aan de boer meegeven. Een boer huurt een loonwerker in voor werk die hij zelf niet kan doen. We denken dat boeren meer rendement van hun land kunnen halen, daar is deze samenwerking op gericht”, legt Van der Poel uit.
Blijven bestaan
De samenwerking tussen de bedrijven is echt opgezet met een blik op de toekomst. „Er gaat veel op ons afkomen, de bodemkwaliteit wordt belangrijker, maar we willen ons ook richten op de digitalisering van de sectoren. Er is veel data, maar daar kan nog meer mee gedaan worden”, vertelt Van der Poel. „Wat dat precies gaat zijn, dat weet ik ook niet. Ik weet wel dat het er aan komt en dat we daar niet alleen op in kunnen spelen. Samen kunnen we wel investeringen doen in die kennis.”
Duidelijke scheiding
De vier loonbedrijven blijven verder zelfstandige bedrijven. „Als een boer ons vraag om te maaien, dan blijven ze dat gewoon vragen aan een van onze eigen bedrijven. Als een boer advies wil over de bodem, dat kan ook in combinatie met de veehouderij, dan komen ze bij Bodemkracht uit”, benadrukt Van der Poel.
Evenementen
Mogelijk gaat Bodemkracht ook evenementen organiseren. „Als we denken dat er interessante onderwerpen zijn waar wij boeren goede informatie over kunnen geven, dan kan het zijn dat we daar een evenement of een demonstratie voor organiseren.”