‘Er zijn al veel korte ketens in Nederland’
Van der Schans reageert desgevraagd op de brief die minister Carola Schouten van LNV vorig week aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin kondigde zij aan zich te willen inzetten om meer streekproducten in de supermarkten te krijgen. In de Kamerbrief stelt Schouten dat veel producenten van streekproducten tegen beperkende wet- en regelgeving aanlopen.
„Een paar jaar geleden is onderzoek gedaan naar de weg die melk uit Midden Delfland aflegde van boer tot aan supermarkt,”, vertelt de onderzoeker. „Het bleek dat veel melk in supermarkten in Rotterdam via de fabriek op het industriegebied Spaanse Polder uit Midden Delfland komt. Uit de regio dus, zonder dat dit zichtbaar was. Er zijn al veel bestaande korte ketens in Nederland die niet als zodanig worden geprofileerd.”
Certificering bottleneck
Van der Schans ziet dat certificering voor veel initiatieven een bottleneck is. „De eisen waaraan leveranciers van producten in de korte ketens vanwege voedselveiligheid moeten voldoen, zijn dezelfde als die voor de lange ketens. Dat is niet logisch. Korte ketens zorgen ervoor dat producten sneller in het schap komen. Het zou goed zijn als de minister de uitvoering van het beleid zo aanpast dat er voor deze producten andere controle-methodieken gelden.”
Dat is ook de ervaring van Edwin Veldhuijzen, voorzitter van de Groene Hart Coöperatie en melkveehouder in Zoeterwoude. Hij weet als leverancier van eigen geproduceerde zuivelproducten dat de sector al streng wordt gecontroleerd. „Het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) zorgt al voor borging van de producten van kaas- en zuivelboeren voor bijzondere voeding in Nederland. De normen dat het COKZ hanteert, zijn net zo streng als de certificering die supermarkten zelf hanteren. Maar supermarkten kennen het COKZ niet.”
Lees meer over streekproducten in de komende editie van Agraaf, die verschijnt op zaterdag 17 augustus. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.